Ameerika väejuht: USA peab hoogustama küberoperatsioone ja vajab lahingureegleid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO küberkaitse kompetentsikeskus.
NATO küberkaitse kompetentsikeskus. Foto: Liis Treimann

USA peab hoogustama operatsioone küberruumis, mis ei ole praegu piisavad, ütles riigi strateegilise väejuhatuse (STRATCOM) ülem kindral John Hyten teisipäeval senatis.

Hyteni sõnul ei ole Ühendriigid küberdomeenis tegutsedes «läinud piisavalt kaugele» ja sõjaväel puuduvad küberruumis endiselt selged lahingureeglid.

«Me peame minema palju kaugemale küberruumi operatiivdomeenina käsitlemisel,» ütles kindral senati relvateenistuste komitees. «Küberruumi tuleb vaadata sõjapidamise domeenina ja kui keegi ähvardab meid küberruumis, peavad meil olema volitused vastata.»

Hyten möönis, et USA on saavutanud edu küberrünnakutega riigi vaenlastele Lähis-Idas, nagu äärmusrühmitus Islamiriik (IS).

NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja (SACEUR) Curtis Scaparrotti hoiatas hiljuti, et USA valitsusagentuurid ei koordineeri oma jõupingutusi Venemaast lähtuva küberohu tõrjumiseks ajal, kui Moskva viib riigis läbi «destabiliseerimiskampaaniat».

USA küberväejuhatuse ja signaalluurega tegeleva riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) ülem admiral Mike Rogers ütles veebruaris, et president Donald Trump pole veel andnud luurejuhtidega käsku vastata Venemaa sekkumisele Ühendriikide valimistesse.

USA on süüdistanud Venemaad 2016. aasta presidendivalimistesse sekkumises Demokraatliku Partei meilide varastamise ning sotsiaalmeedias desinformatsioonikampaania läbiviimise teel.

Samuti süüdistab Washington Moskvat USA luureasutuste häkkimissaladuste varastamises. Lisaks on USA küberjulgeoleku uurijad süüdistanud Moskvat püsivas jõupingutuses saavutada kontroll Ühendriikide elutähtsa taristu, sealhulgas energiavõrgu üle.

Hyten lisas, et sõjavägi vajab selgeid lahingureegleid, et teada, millal ja kuidas rünnakutele vastata. «Me vajame küberruumis konkreetseid lahingureegleid, mis vastaksid teistele domeenidele, milles me tegutseme.» 

STRATCOM-i juhi sõnul peavad Ühendriigid delegeerima volitused kõige madalamale tasemele, et tulla toime riiki ähvardavate ohtudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles