Trump eiras Putinit õnnitledes nõunike soovitusi (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Donald Trump.
Vladimir Putin ja Donald Trump. Foto: JORGE SILVA/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump sai enne telefonikõnet Venemaa president Vladimir Putiniga selge nõuande mõista hukka Sergei Skripali mürgitamine. Trump otsustas seda aga mitte teha, kirjutas Washington Post.

USA presidendile antud memos oli suurte tähtedega kirjas ka «ÄRA ÕNNITLE». Sellest hoolimata tegi Trump just seda ja soovis Putinile valimisvõidu puhul õnne. Ka New York Timesi poolt kinnitatud andmed panevad kahtluse alla Trump valmisoleku liituda Suurbritannia ja teiste lääneriikide karmi hoiakuga Skripali mürgitamise osas.

USA valitsuse ametnikud väitsid, et Trump rääkis pigem oma nõunikega ja ei tutvunud tema jaoks ettevalmistatud märkmetega eriti hoolikalt.

Fakt, et see tõsiasi avalikkuse ette jõudis, olevat presidendi vihale ajanud. Trump alustas ajakirjanduse teatel nõiajahti süüdlase leidmiseks, sest väga vähestel inimestel oli ligipääs tema märkmetele.

Trump rääkis eilsel pressikonverentsil lühidalt telefonikõnest. «Mul oli kõne president Putiniga ja õnnitlesin teda valimiste võitmise puhul,» sõnas Trump. Valge Maja kinnitas hiljem, et Trump ei arutanud Putiniga Salisbury juhtumit ega rääkinud ka Venemaa valimistel aset leidnud võimalikust pettusest.

Trumpi hoiak Skripali mürgitamise osas on langenud kahtluse alla. Suurbritannia on samal ajal tegemas tööd rahvusvahelise toetuse leidmise nimel.

Eelmisel nädalal süüdistas Suurbritannia peaminister Theresa May avalikult Venemaad. Valge Maja aga keeldus pressibriifingul Venemaad otseselt süüdistamast. Järgmisel päeval sõnas Trump, et mõistab mürgitamise eest hukka «Venemaa või kes iganes see olla võis». Sellega jättis Trump õhku mõne teise võimaliku süüdlase.

Lõpuks lisati USA siiski Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia ühisavaldusse, milles peeti rünnaku eest vastutavaks just Kremli. Sellest hoolimata on Trump jäänud oma administratsiooni liikmetega võrreldes tagasihoidlikuks.

Vabariiklastest poliitikud ja endised luureülemad kritiseerisid Trumpi Putini õnnitlemise eest. 

Endine CIA direktor John Brennan arvas, et Venemaal võib olla mingi meetod, millega Trumpi mõjutada, sest president ei astunud Putinile vastu. Brennan ütles täna MSNBC-le: «Ma arvan, et ta kardab Venemaa presidenti. Neil võib olla tema vastu isiklikke andmeid.»

John McCain.
John McCain. Foto: Charles Mostoller/REUTERS/Scanpix

Vabariiklasest Arizona senaator John McCain oli samuti riigipea suhtes kriitiline: «USA president ei juhi vaba maailma, kui õnnitleb diktaatoreid teeseldud valimiste võidu eest. Seda tehes solvas president Trump iga Venemaa kodanikku, kellelt võeti ära võimalus hääletada vabadel ja ausatel valimistel.»

Vabariiklasest Florida senaator Marco Rubio kritiseeris küll presidendi tegevust, aga mõistis hukka ka lekke, mis selle avalikkuse ette tõi. «Ma ei nõustu Putini õnnitlemisega, aga suuremaks häbiks on leke, mis võib tulla vaid presidendi siseringist.»

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles