Põhja-Korea eitas nagu oleksid sanktsioonid sundinud neid kõnelustele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Kim Jong-uni ja Chung Eui-jongi kohtumisest.
Kaader Kim Jong-uni ja Chung Eui-jongi kohtumisest. Foto: /AP

Põhja-Korea juhtkonna seisukohti vahendav uudisteagentuur KCNA eitas teisipäeva hilisõhtul nagu oleksid riigile kehtestatud sanktsioonid sundinud neid läbirääkimiste laua taha.

KCNA tõi välja, et Põhja-Korea ja Lõuna-Korea vahel valitseb lepituse otsimise õhkkond ning muutusi on märgata ka suhetes Ühendriikidega.

KCNA hinnangul on rahudialoog märk Põhja-Korea enesekindlusest ja sellest, et riik on saavutanud kõik, mida tahtis.

Lõuna-Korea välisministri Kang Kyung-wha sõnul usub Soul, et Põhja-Korea liider Kim Jong-un annab parasjagu hinnangut USA presidendi Donald Trumpi otsusele võtta vastu tema kutse tippkohtumisele.

"Meie usume, et Põhja-Korea liider annab praegu hinnangut," ütles Kang Kyung-wha pühapäeval USA telekanalis CBS avaldatud usutluses. Kangi sõnul loodi sidekanal USA ja Põhja-Korea vahel.

Kutse kõnelustele edastas 6. märtsil Trumpile isiklikult Lõuna-Korea julgeolekunõunik Chung Eui-jong, kes oli mõned päevad varem kohtunud Kimiga. Chung ütles Trumpile, et Kim nõustus arutama tuumarelvadest loobumist ja peatab kõneluste toimumiseni kõik raketi- ja tuumakatsetused.

Trump ütles Chungile, et võtab kutse vastu, ja üllatas sellega ka oma lähimaid nõunikke.

Kangi sõnul Kim "andis oma sõna", et on pühendunud tuumarelvitustamisele, mis on pretsedenditu kohtumise oluline tingimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles