Poola väitel on nad EL-ile vastused kohtureformide kohta andnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki. Foto: ANDRZEJ IWANCZUK/AFP/SCANPIX

Poola valitsevad konservatiivid teatasid eile õhtul, et andsid Euroopa Liidule keskööl lõppenud tähtajaks vastused Varssavi vastuoluliste kohtureformide kohta.

Brüssel käivitas 20. detsembril Varssavi suhtes seoses süstemaatiliste ähvardustega riigi kohtuvõimu iseseisvuse aadressil enneolematu rikkumismenetluse ning andis reageerimiseks kolm kuud.

«Pean veelkord rõhutama: tähtaeg on täna,» ütles Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans eile. «Poolakatel on vastamiseks aega täna õhtuni. Ootame innukalt nende vastust.»

Timmermans lisas, et komisjon analüüsib Poola vastust ja aprillis otsustavad liikmesriikide ministrid, kas Varssavi on astunud soovitud samme või mitte.

Poola välisministeerium teatas avalduses, et on esitanud seoses Euroopa Komisjoni vastuväidetega selgitused.

«Kohtusüsteemi reform vastab avalikkuse ootustele ja lahendused ei erine neist, mis on teistes EL-i riikides vastu võetud,» teatas ministeerium.

«Poola kinnitab pühendumust vaidluse efektiivsele lahendamisele Komisjoniga ja on teatanud valmisolekust jätkata kõnelusi vastastikku rahuldava lahenduse leidmiseks,» lisas välisametkond.

EL-i nõudmiste täitmata jätmisel võib Poolat vastavalt bloki alusleppe seitsmendale artiklile oodata EL-i nõukogus hääletus hääleõiguse äravõtmise üle.

Timmermans ütles detsembris, et Poolas viimase kahe aasta jooksul vastu võetud 13 seadust on loonud olukorra, kus valitsus saab süstemaatiliselt sekkuda kohtuorganite koosseisu, võimu, juhtimisse ja toimimisse.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki andis märtsi esimeses pooles Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga kohtudes talle üle 96-leheküljelise dokumendi kohtureformide üksikasjadest.

Timmermansi sõnul jõudsid EL-i ministrid eile üksmeelele, et Morawiecki esitatud valge raamat ei olnud vastus Euroopa muredele. «See valge raamat esitab taas Poola positsioonid,» lausus ta.

Poola dokumendis hoiatatakse, et sanktsioonid võivad luua ohtliku pretsedendi EL-i liikmesriikide suveräänsuse õõnestamiseks ja viia Euroopa-vastaste meeleolude tugevnemisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles