Allikas: Sarkozy naasis politseisse ülekuulamisele (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy kuulamisele saabumas.
Nicolas Sarkozy kuulamisele saabumas. Foto: BENOIT TESSIER/Reuters/Scanpix

Endine Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy saabus täna teist päeva järjest korruptsioonivastase politsei peakorterisse ülekuulamisele.

Sarkozy saabus Pariisi Nanterre´i eeslinnas korruptsiooni-, rahapesu- ja maksudest kõrvalehiilimisele keskenduvate politseinike büroosse pisut enne kella 8 (Eesti aeg 9) hommikul, ütles AFP ajakirjanik.

Eile hommikul viisid politseinikud Sarkozy jõuga ülekuulamisele ning endine riigipea lahkus hoonest kesköö paiku.

Seni keeldus Sarkozy küsitlustele kutsumisele reageerimast.

Mõne nädala eest vahistati Londonis ekspresidendi endine kaastöötaja Alexandre Djouhri, kes vabastati hiljem kautsjoni vastu. 59-aastane Šveitsi resident Djouhri keeldus reageerimast kutsetele tulla ülekuulamisele.

Allika sõnul kuulati eile uurimise raames üle ka Sarkozy võimu ajal valitsusse kuulunud Brice Hortefeux.

Uurimine algatati 2013. aastal seoses Liibüa riigipea Muammar Gaddafi ja tema poja Seif al-Islami varasemate väidetega, et nad rahastasid Sarkozy valimiskampaaniat.

Sarkozy oli Prantsusmaa president aastatel 2007-2012.

Prantsuse ajakiri Mediapart avaldas 2012. aastal dokumendi, mille oli väidetavalt allkirjastanud Liibüa luurejuht ja millest selgus, et Gaddafi nõustus rahastama Sarkozy kampaaniat 50 miljoni euroga.

Kaasus sai hoogu juurde 2016. aasta novembris, kui Prantsuse-Liibanoni ärimees Ziad Takieddine tunnistas, et toimetas Gaddafilt 2006. ja 2007. aastal Sarkozy kampaaniale kolm kohvrit sularahaga.

Takieddine ütles usutluses Mediapartile, et viis iga kord 1,5-2 miljonit eurot 200- ja 500-eurostes rahatähtedes ning et raha andis talle Gaddafi sõjaväeluure juht Abdallah Senussi.

Politsei uurib seda süüdistust, 500 000 euro suurust sularahaülekannet Sarkozy liitlasele Claude Guéantile ning Prantsusmaa lõunaosas asuva luksusvilla müüki 2009. aastal Liibüa investeerimisfirmale väidetavalt turuhinnast oluliselt suurema hinnaga.

Seitse kuud pärast valimisvõitu 2007. aastal kutsus Sarkozy Gaddafi Pariisi, kus nad sõlmisid mitu suurt relva- ja tuumaenergiamüügi tehingut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles