Relvaeksperdid: mitmed riigid katsetasid Novitšoki loomisega (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Novitšoki programmi arendajatest Vil Mirzajanov, kes 1996. aastal USAsse emigreerus.
Üks Novitšoki programmi arendajatest Vil Mirzajanov, kes 1996. aastal USAsse emigreerus. Foto: STAFF/REUTERS/Scanpix

Relvaekspertide sõnul katsetasid mitu riiki närvimürgi Novitšok loomisega pärast seda, kui selle koostis 1991. aastal avalikustati.

Väljaande New Scientist andmetel tunnistasid mitu relvaeksperti, et endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamiseks 4. märtsil Inglismaal Salisburys kasutatud närvimürgi Novitšok loomisega katsetasid mitu välisriiki.

1991. aastal avalikustas Vene keemik Vil Mirzajanov Nõukogude keemiarelvade programmi raames Novitšoki loomise.

Väljaande New Scientist teatel katsetasid selle järel Novitšoki loomisega mitu riiki.

Samas märkis Mirzajanov väljaandele The Guardian, et Novitšoki ründerelvana kasutamist saaks selle ülima mürgisuse tõttu organiseerida ainult riiklikud tegurid või tipptasemel kuritegelikud ühendused.

Vene närvimürgi arendamise juures tegev olnud teadlane Vladimir Uglev sõnas väljaandele Newsweek, et Venemaal teavad Novitšoki valemit vähemalt mitukümmend inimest, kuid sama hästi on avalik saladus teada ka välismaal.

Uglev töötas aastatel 1972-1988 Saratovi oblastis Volskis asuva Nõukogude riikliku orgaanilise keemia ja tehnoloogia teadusuuringute instituudi GOSNIIOKHT juures, kus aitas välja töötada närvimürki Novitšok.

Uglev märkis, et Novitšoki alla kuulub neli närvimürgi rühma, igaüks neist saanud nime tootmisaasta järgi. Uglev oli tegev B-1976 ja C-1976 arendamise juures, A-1972 ja D-1980 töötas välja Pjotr Kirpitšev programmi «Foliant» raames, mis allus Nõukogude kaitseministeeriumi korraldustele.

Teadlase sõnul toodeti vedelal kujul ainet mitme kilogrammi jagu, D-1980 eksisteeris aga pulbri kujul. Mürgiseid aineid hoiti vastavas laos.

Uglevi sõnul pidi Skripali mürgitanud isik transportima vedelal kujul Novitšokki puuvillase riide sees või pulbri kujul hermeetilises anumas, mis on kaetud gaseerumise vastase ainega.

Uglevi teatel ei ole Novitšokile vastumürki ja mürkaine rünnaku ohvriks sattunud Sergei Skripal ja tema tütar Julia surevad ilma elustamisaparaatide abita.

«Kui Skripal ja tema tütar said surmava doosi B-1976, C-1976 või D-1980, siis ootab neid tõenäoliselt sama saatus, mis varasemaid ohvreid. Ma võin öelda pea sajaprotsendilise kindlusega, et kui Skripal ja tema tütar võetakse elustamisseadmete alt ära, siis nad surevad,» lausus Ugalev.

Suurbritannia välisminister Boris Johnson ütles eelmisel nädalal, et endise Vene luuraja Skripali mürgitamise jäljed viivad halastamatult Kremlisse, Vene alaline esindaja Euroopa Liidus väitis aga, et rünnakuks kasutatud närvimürk võib pärineda ka mõnest Briti laborist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles