Supo: küberrünnakud Soome vastu on muutumas üha tavalisemaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp.
Soome lipp. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Klassikalise luuretegevuse kõrval on küberrünnakud Soome vastu muutumas üha tavalisemaks, vahendas rahvusringhääling Yle täna Soome kaitsepolitsei Supo raportit.

Supo teatel registreeriti mullu mitu välisriigi toel läbiviidud küberrünnakut Soome ettevõtete vastu. Nende rünnakute sihtmärgiks on informatsioon, mis puudutab kriitilise tähtsusega taristut ja tootearendust, vahendas Yle.

«Küberluure on tõsiseks ohuks Soome informatsioonikapitalile. Kui tootearenduse informatsiooni varastatakse, siis on võimalik, et ettevõte kaotab sellega kogu oma tuleviku,» ütles Supo juht Antti Pelttari.

Raporti teatel on ohtudele üha keerulisem vastata, kuna firmad tellivad andmehaldust väljast ning võimude küberkaitse meetmetes esinevad lüngad. Supo juhi sõnul võib olukord paraneda, kui kiidetakse heaks uued seaduseelnõud luureasutuste volituste laiendamise kohta.

«Meil puudub ligipääs andmevõrkudele, seega on meie võimekus tuvastada küberluuret täiesti ebapiisav. Luureseadustega kaasneks selle olukorra paranemine,» ütles Pelttari.

Samuti on Supo teatel jätkuvalt probleemiks Soome-vastane luuretegevus. Raporti teatel üritavad välisriikide luureagentuurid soomlasi värvata ning iseäranis aktiivsed on Soomes Vene luureteenistused.

Kõige enam huvitab välisriikide luureorganisatsioone Supo hinnangul Soome välis- ja julgeolekupoliitika. Mullu huvituti ka Soome uute luureseaduste vastuvõtmise praeguseni kestvast protsessist, küberjulgeoleku taristust ja küberoperatsioonide vastastest meetmetest.

Soome võimud pole muutnud ka terroriohu taset, mis on alates eelmisest suvest olnud kõrgendatud astmel.

Valmisolekut tõsteti eelmisel suvel seoses islamiäärmuslaste soomekeelse propagandaga, mis oli spetsiifiliselt mõeldud Soome elanikele, sõnas kaitsepolitsei juht.

«Meie hinnangul on ISIS-el (terrorirühmitusel Islamiriik) jätkuvalt võimekus luua ja laialdaselt levitada sellist propagandat,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles