Johnson: Putin tahab põhjustada pahandust, kus iganes saab (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: HO/AFP/Scanpix

Venemaa valis potentsiaalsetele ülejooksikutele sõnumi saatmiseks Suurbritannia, sest London on juhtinud tähelepanu Moskva rikkumistele kõige häälekamalt, ütles Briti välisminister Boris Johnson täna.

Johnson kordas parlamendisaadikutele esinedes, et Suurbritannia hinnangul lasub vastutus 4. märtsil toimunud Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamises Kremlil.

Vastuseks küsimusele, miks peaks Venemaa sellise rünnaku sooritama, ütles Johnson parlamendis: «See oli märk, et president (Vladimir) Putin või Venemaa riik tahtis öelda võimalikele ülejooksikutele omaenda ametites, et see on see mis juhtub, kui otsustate toetada riiki, millel on teised väärtused, sellised nagu meil. Võite oodata, et teile tehakse atentaat.»

«Minu hinnangul on põhjus, miks nad valisid Ühendkuningriigi, väga lihtne,» lisas ta. «Põhjus on see, et me oleme riik, millel on need konkreetsed väärtused. Me usume vabadusse, demokraatiasse, seadusriiki ning oleme ikka ja jälle tõmmanud tähelepanu Venemaale nende väärtuste rikkumise eest,» lausus minister.

«Oleme seda näinud Lääne-Balkanil, oleme seda näinud Baltimaades, oleme näinud seda, mis juhtub Venemaa kaasosalusel Süürias. Olgu see siis Euroopa Liidus või ÜRO-s või kus iganes, on Suurbritannia olnud see, kes on olnud kõige otsekohesem ja jäänud meie väärtustele truuks kõige jonnakamalt. Ma arvan, et ilmselt on see põhjus, miks otsustati teha see žest siin riigis,» lausus ta.

Johnsonilt küsiti ka, miks toimus rünnak praegu. Minister osutas pühapäeval toimunud Vene presidendivalimistele, mille võitis Putin.

«Paljude mittedemokraatlike kujude jaoks, kui nad seisavad silmitsi valimiste või mõne kriitilise poliitilise momendiga, tundub hea mõte luua avalikkuse kujutlusvõimes vaenlase kuvand. Ja seda see oligi - katse ergutada Venemaa valijaskonda,» ütles Johnson.

«Moskva valduste piirid on tagasi pööratud ning arvan, et Vladimir Putin tunnetab väga tugevalt seda ning et Venemaa on millestki ilma jäänud. Seetõttu tahab ta põhjustada pahandust, kus iganes saab,» lisas Johnson.

Samuti nõudis Johnson, et Venemaa peab suutma tagada suvel toimuvatel jalgpalli maailmameistrivõistlustel sinna reisivate Inglismaa vutifännide turvalisuse. 

Briti saatkond Moskvas väitis täna Twitteri vahendusel, et Venemaa välisministeerium ei suutnud Skripali juhtumi osas briifingul vastuseid anda ning süüdistas Venemaad valetamises ja valeinfo levitamises. 

Moskvat ei rahuldanud Suurbritannia vastused

Venemaa välisministeeriumi ametniku sõnul pole Venemaa rahul vastustega, mille Suurbritannia esitas ÜRO Julgeolekunõukogus Vene endise topeltagendi mürgitamise kohta.

Välisministeeriumi relvade leviku tõkestamise ja relvastuskontrolli osakonna juhataja Vladimir Jermakov ütles, et äsja leidis aset ÜRO Julgeolekunõukogu kinnine istung, kus osales ka Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) peadirektor.

Kohtumisel käsitleti ka Vene endise topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamist Inglismaal, lausus Jermakov. «Meil oli taas võimalus esitada elementaarsed küsimused nii OPCW peadirektorile kui meie Suurbritannia ametivendadele,» ütles ta. «Kahjuks ei olnud kõlanud vastused kuigi kaalukad. Meie jaoks tähtsaimates küsimustes lihtsalt põigeldi,» lisas Jermakov.

Jermakov on varem öelnud, et Venemaa on valmis Suurbritanniaga koostööd tegema, kui too jagab kõiki andmeid nendega. Samas ütles ta täna, et OPCW ei ole võimeline Skripali juhtumi puhul tõde välja selgitama. Jermakov väitis, et Venemaa peab läbi viima oma juurdluse. 

«Konventsiooni ega OPCW raames ei ole võimalik hinnata, mis Salisburys juhtus. Igal juhul on vaja põhjalikumat eksperthinnangut ja igal juhul peame me viima Venemaal läbi oma uurimise, et suuta mingeid järeldusi teha.»

Jermakov väitis, et Venemaa on keemiarelva hävitamise riikliku programmi OPCW ja Euroopa Liidu toel ning järelvalve all täitnud. 

«NSV Liidu ajast päranduseks jäänud maailma suurim keemiarelvaarsenal, umbes 40 tuhat tonni keemiarelva hävitati täielikult. Mullu 27. septembril kinnitas OPCW ametlikult, et Venemaa lõpetas ennetähtaegselt kogu oma keemiarelva hävitamise. See küsimus on meie jaoks lõpetatud ja igaveseks,» ütles Jermakov.

«Meie Suurbritannia ametivennad on viinud oma põletikulise teadvuse selleni, et seadsid kahtluse alla OPCW - tõhusaima ja autoriteetseima relvitustamisorganisatsiooni tegevuse.» rõhutas ta.

Jermakov väitis täna, et Suurbritannia ei suuda tagada oma kodanike turvalisust või lavastas rünnaku: «Loogika ütleb ette ainult kaks võimalikku varianti: Briti võimud kas ei ole võimelised tagama kaitset sedalaadi piltlikult öeldes terroriakti vastu oma territooriumil või lavastasid nad ise otseselt või kaudselt, ma ei süüdista kedagi milleski, rünnaku Venemaa kodaniku vastu.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles