Merkel: Saksamaad tabanud rändetulv ei kordu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Taani-Saksamaa piiril, suundumas põhja
Põgenikud Taani-Saksamaa piiril, suundumas põhja Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel tunnistas kolmapäeval, et 2015. aasta rändetulv lõi Saksa ühiskonda sügava lõhe ja lubas neljandat ametiaega alustades, et see ei kordu.

Merkel asus eelmisel nädalal konservatiivide ja sotsiaaldemokraatide koalitsiooni eesotsas valitsusjuhiks.

Ta avaldas kolmapäeval parlamendi ees lootust, et tema neljanda ametiaja lõpuks on "lõhed ja vastandumine vähenenud, ehk isegi lõppenud".

«Ma tahan teha kõik, et selle parlamendi ametiaja lõpuks ütleksid inimesed, et Berliinis on 2017. aasta septembrivalimiste tulemusest mõndagi õpitud,» sõnas Merkel, kelle toetus kahanes valimistega, kus tõusis esile migratsioonivastane Alternatiiv Saksamaale (AfD).

Kantsler on ka lubanud saavutada 2025. aastaks täistööhõive ja tugevdada pensionisüsteemi.

Merkel tunnistas, et debatt migratsiooni ja integratsiooni üle lõi ühiskonda lõhe, mis kestab tänini.

Ta kinnitas aga, et 2015. ja 2016. aastal üle miljoni migrandi riiki lubanud Saksamaa võib uhkust tunda. «Aga loomulikult oli see erandlik humanitaarolukord. Ning selline erandlik olukord ei saa ega tohi korduda,» lisas ta.

Merkel möönis nagu varemgi, et Euroopa riigid olid enne 2015. aastat naiivsed ega osanud migratsioonist tekkivat survet oodata. Kantsler kahetsenud aga toonaseid samme, ehkki kinnitas, et valitsus on astunud samme, et see ei korduks.

Ta viitas Türgiga sõlmitud migrantide tagasivõtuleppele ja rõhutas, et Saksamaa seisab hea sellegi eest, et ÜRO abiprogrammid ei oleks enam kunagi nii tugevalt alarahastatud kui kahe aasta eest.

Uus valitsus on otsustanud, et migrantide arv ei tohi ületada 180 000-220 000 aastas.

Eelmisel aastal saabus Saksamaale 186 000 asüülitatolejat, mis on 2016. aastaga võrreldes märgatav langus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles