Tusk: riigid toetavad ülemkogul Brexiti üleminekuperioodi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk.
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk. Foto: Niall Carson/PA Wire/PA Images/Scanpix

Euroopa Liidu liidrid kiidavad sel nädalal tippkohtumisel heaks Brexitile järgneva üleminekuperioodi, ütles Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk kolmapäeval.

Alles teisipäeval hoiatas Tusk, et kõik riigid ei toeta plaani. Üks võimalik vastuseisja on Hispaania, kes väljendas esmaspäeval muret Gibraltari saatuse pärast.

Pärast nädalavahetusel toimunud intensiivseid kõnelusi jõudsid Briti ja EL-i läbirääkijad esmaspäeval kokkuleppele, et pärast Suurbritannia lahkumist EL-ist 2019. aasta 29. märtsil hakkab riigile kehtima 21 kuu pikkune üleminekuperiood. Selle käigus säilitab Suurbritannia ligipääsu ühisturule ja jätkab osalemist tolliliidus, kuid ei saa kaasa lüüa liidu otsustusprotsessides.

«Mul on Brexiti asjus peaminister Theresa Mayle häid uudiseid. Uudiseid, mida on oodatud nii Londonis kui ka kõigis teistes EL-i pealinnades,» ütles Tusk Brüsselis ajakirjanikele.

«Ma just soovitasin meie liidritel üleminekukokkulepet põhimõtteliselt tervitada. Praktikas lubab üleminekuperiood meil kõik Brexiti negatiivsed tagajärjed veel 21 kuu võrra edasi lükata.»

Tusk lisas, et inimestel ja ettevõtetel on hädasti vaja seda aega, et Brexiti tegelikuks mõjuks valmis olla.

EL-i 27 liikmesriigi liidrid kohtuvad ülemkogu teisel päeval reedel ilma Mayta ja lepivad kokku suunistes läbirääkijatele Brexiti kõneluste kaubandus- ja julgeolekusuhteid puudutavaks etapiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles