Zuckerberg tunnistas, et Facebook tegi vigu (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg Foto: STEPHEN LAM/REUTERS

Facebooki asutaja ja tegevjuht Mark Zuckerberg tunnistas, et ülemaailmne sotsiaalne võrgustik on teinud vigu ning lubas Cambridge Analytica skandaali järel läbi viia muudatusi.

Zuckerberg lubas Facebookis tehtud avalduses muudatusi, mis peaksid raskendama kolmandatel osapooltel kasutajate kohta informatsiooni kogumist, vahendab BBC.

«Mina panin Facebookile aluse ja nüüd olen ma vastutav selle eest, mis toimub meie platvormil,» kirjutab Zuckerberg.

Ettevõtja kinnitas, et äpi looja Aleksandr Kogani, Cambridge Analytica ja Facebooki vahelist usaldust on rikutud. Zuckerberg lisas samas, et ühtlasi rikuti ka usaldust «Facebooki ja inimeste vahel, kes jagavad meiega andmeid».

Zuckerbergi sõnul kavatseb Facebook uurida kõiki rakendusi, millel oli juurdepääs suurele infohulgale, enne kui juurdepääsu Facebooki platvormis olevatele andmetele 2014. aastal oluliselt piirati. Samuti on kavas läbi viia auditid kõigi äppide suhtes, mille tegevus on tekitanud kahtlust. Audtist keeldujatega edasine koostöö katkestatakse.

Suurbritannia andmeanalüüsi firma Cambridge Analytica, mille asutasid USA presidendi Donald Trumpi endine abi Steve Bannon ja konservatiivne vabariiklane Robert Mercer, käsutusse sattusid 2015. aastal enam kui 50 miljoni Facebooki kasutaja isiklikud andmed ilma nende teadmise ja loata ja need võeti kasutusele Trumpi kampaania loomises.

Facebook oli andnud need andmed 2015. aastal Cambridge’i ülikooli psühholoogiaprofessorile ja vanemteadurile Aleksandr Koganile.

Teadlane sai esmalt ligi nende kasutajate andmetele, kes laadisid alla tema mobiilirakenduse «thisisyourdigitallife». Rakendus võimaldas kasutajatel teha isiksuse testi, kuid andis professorile asukohaandmed ja ülevaate sellest, mida kasutajaid laikisid.

Vaatamata sellele, et Kogani küsitlust tegi ainult 270 000 inimest, pääses ta ligi enam kui 50 miljoni inimese andmetele, sest Facebook lubas tal saada ka küsitluse täitnud isikute sõprade andmed. Facebooki regulatsioonide järgi oli see toona lubatud.

Kogan oligi see, kes jagas neid andmeid ka Cambridge Analyticaga. Tuvastatud on, et Kogan jagas saadud andmeid esmalt ettevõtte Eunoia Technologies töötajale Christopher Wylie’le, kellega koos loodi CA tarvis valijaprofiilid. Cambridge Analytica uuris aga just toona  erinevaid võimalusi, kuidas võiks kasutada isiklikke andmeid valijate mõjutamiseks.

Facebook sai enda sõnul Kogani esmasest rikkumisest teada 2015. aastal ja nõudis nii Koganilt kui Cambridge Analyticalt andmete hävitamist. Mõlemad osapooled olid kiired nõustuma, kuid firma hoidis tegelikult salaja andmed alles. Facebook sai sellest väidetavalt teada alles möödunud nädalal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles