Väidetavalt terrorirünnakut kavandanud Savtšenkolt võeti saadikupuutumatus (46)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadia Savtšenko.
Nadia Savtšenko. Foto: Valentin Ogirenko/Reuters/Scanpix

Ukraina opositsiooniline parlamendisaadik Nadia Savtšenko kaotas saadikupuutumatuse, kuna kavandas väidetavalt granaatide ja automaatrelvadega laiaulatuslikku terrorirünnakut Ukraina parlamendile

Ukraina ülemraada kiitis täna peaprokuröri taotlusele tuginedes heaks Nadia Savtšenko saadikupuutumatuse tühistamise, mille järel Savtšenko arreteeriti.

Otsuse kiitis heaks 291 parlamendisaadikut, puutumatuse tühistamiseks oli vaja 226 häält.

Ülemraada nõusolekut Savtšenko kinnipidamiseks toetas 277 ning arreteerimiseks 268 saadikut. Lisaks eemaldas parlament Savtšenko riiklikust julgeoleku ja kaitsekomiteest.

Peaprokurör Juri Lutsenko esitas varem ülemraadale taotluse endise sõjapiloodi Savtšenko saadikupuutumatuse tühistamiseks, et teda saaks võtta kriminaalvastutusele ja arreteerida.

Lutsenko väitel püüdis Savtšenko koos Ida-Ukraina separatistidega läbi viia terroristlikku riigipööret Ukraina vaenlaste huvides. Prokurör esitas ülemraadas Savtšenko vestluse salvestuse, milles too rääkis idast relvade smugeldamisest.

Savtšenko ütles parlamendis, et teadis pealtkuulamisest ja jutt rünnakutest oli sürrealistlik poliitiline provokatsioon valitsuse naeruvääristamiseks, kes ei ole ukrainlaste lootusi õigustanud.

Ukraina peaprokurör teatas, et tal on kindlaid tõendeid, et Savtšenko kavandas, andis isiklikult juhiseid ja värbas inimesi Ukraina parlamendi ründamiseks. Väidetavalt plaanis endine sõjaväelendur rünnakut granaatide, miinipildujate ja automaatrelvadega.

Savtšenko peeti parlamenti sisenemisel kinni ja tema käekotist leiti kolm granaati ja tulirelv.

«Kõik ukrainlased unistavad Bankovska tänava (presidendikantselei), parlamendi ja valitsuse õhkimisest,» lausus Savtšenko teisipäeval. «Mina unistan muutustest ilma plahvatusteta.»

Alates 2016. aastal Vene vangistusest Ukrainasse naasmisest on Savtšenko maine hakanud alla käima. Toonane potentsiaalne presidendikandidaat on teinud kummalisi avaldusi, näiteks väitnud, et Ukraina peaks diktatuuriks muutuma ja loobuma Krimmist separatistliku Donbassi vastu.

Samuti on silma jäänud Savtšenko veider käitumine, näiteks Luganski ja Donbassi mässuliste juhtidega kohtumine. Kõik see on kahandanud tema populaarsust ja jätnud kunagise rahva lemmiku ülemraadas soosingust ilma.

«Kellelgi ei ole parlamendis sõpru,» teatas Savtšenko eile. «Poliitikud ei sõbrusta üksteisega, nad kasutavad üksteist ära.»

Savtšenko ei kinnitanud ega eitanud parlamendihoonesse relvade toimetamist, öeldes et on nõus seda kommenteerima ainult televisioonis ülekantava valedetektori testi käigus.

Kuigi ta eitas parlamendile terrorirünnakute kavandamist, lausus Savtšenko Ukraina julgeolekuteenistuse ülekuulamisel, et arutas meelega poliitilise provokatsioonina absurdseid plaane riigipöördeks ja terrorirünnakuid kõrgete ametnike vastu.

Samal päeval võeti ülemraadas vastu seadus, millega lubatakse valitsuse hoonetes relva kanda ainult julgeolekutöötajatel.

Savtšenko kaitses ka Volodõmõr Rubani, kes vahistati 8. märtsil kava eest tappa president Petro Porošenko ja teised kõrgetasemelised valitsusametnikud. Väidetavalt arutasid nad Savtšenkoga Ukraina valitsuse vastast rünnakut.

Donbassis vangide vahetamist korraldanud Ruban liikus relvi täis veokiga separatistliku Ida-Ukraina aladelt Kiievi poole. Uurijate väitel kavatses Ruban korraldada rünnaku Ukraina valitsusametnike vastu.

Kommentaarid (46)
Copy
Tagasi üles