Türgi saadab puurimisaluse Küprose vaidlusalustesse vetesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Kayhan Ozer/AP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan teatas, et ei kavatse lasta Küprosel maavarade rikast piirkonda ära kasutada ja saadab vetesse oma puurimisaluse.

Vastasseis Küprose vaidlusaluste vete üle on muutunud intensiivsemaks. Peale seda kui USA naftafirma ExxonMobil saatis piirkonda oma uurimisalused, kuulutas Türgi, et vastab sellele merre oma puurimisaluse paigutamisega.

Erdoğan teatas, et ei kavatse taluda Küprose kreeklaste tegevust ressursside ekspluateerimisel samal ajal, kui Türgi on hõivatud konfliktidega mujal.

Eelmisel kuul takistasid Türgi sõjalaevad Itaalia firma ENI puurimistegevust. Türgi väitel on isehakanud Põhja-Küprose türklaste vabariigil õigus piirkonna maavarasid ära kasutada.

«Loodetavasti annab see õppetunni neile, kes näevad võimalust ühepoolseks käitumiseks samal ajal kui Türgi on hõivatud terrorismivastase võitlusega mujal,» lausus Erdoğan.

Mõõgatäristamine on jõudmas uuele tasemele, sest Küprose vetest avastati rikkalikud gaasimaardlad, mis vähendaksid Euroopa ja Türgi sõltuvust Vene gaasist.

Euroopa Liidu liidrid kogunevad täna, et Türgi ebaseaduslik tegevus hukka mõista.

«Euroopa Nõukogu mõistab hukka Türgi jätkuva ebaseadusliku tegevuse Vahemere isaosas ja Egeuse meres ning rõhutab solidaarsust Kreeka ja Küprosega,» seisab kavandatavas avalduses.

«Meie suhtumine on jääda rahulikuks,» vastas Küprose valitsuse kõneisik Prodromos Prodromou. «Me ei lepi Türgi sekkumise ja probleemide loomisega piirkonnas, mille ressursid kuuluvad Euroopa Liidu sõnul meile.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles