Wagneri endine liige: Süüria missioon on läbikukkumine (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wagneri võitlejad Süürias.
Wagneri võitlejad Süürias. Foto: twitter

Palgasõdureid vahendava firma Wagner endine võitleja tunnistas, et nende missioon Süürias on sisuliselt läbi kukkunud.

2016. aasta märtsist alates on Republic.ru andmetel viibinud Süürias 2500 Wagneri palgasõdurit, kelle peale on operatsiooni algusest saadik kulutatud umbes 300 miljonit eurot.

Kuid anonüümseks jäänud Wagneri endine liige tunnistas, et missiooni näol on tegu läbikukkumisega.

Värvatute madal tase ja kontseptsioon, et Wagner tegutseb sisuliselt autonoomse armeena, mis võttis vastu ka missioone Venemaalt väljaspool, on viinud pingeteni nii Süüria lahinguväljal kui Moskva koridorides.

Tema sõnul kandsid 40 protsenti värvatutest enne Wagneriga ühinemist tõsiste kuritegude eest vanglakaristust.

Raportite kohaselt kaotas rühmitus 2016. aasta alguses Venemaa kaitseministeeriumi usalduse ja rahastuse.

See viis muude teenimisvõimaluste otsimisteni, muuhulgas Damaskuse teenistuses nafta- ja gaasimaardlate vabastamiseni 25 protsendi tootmistulude eest.

Süüria valitsusega koostöö tarbeks loodi ka firma Evro Polis, mis 2016. aasta detsembris Bashar al-Assadi valitsuse lepingu sõlmis ja mis vastutab wagnerlastele palga maksmise eest.

Veebruaris ilmus teade, et USA õhulöögis hukkus arvatavasti ligi 200 wagnerlast.

«Wagnerit saab ja tuleks võtta Venemaa variarmeena Süürias, see on toetanud lahingute eesliini nii Latakias kui Ida-Süürias,» sõnas Vene uuriva blogiühenduse Conflict Intelligence Team liige Kirill Mihhailov.

Mihhailov lisas, et rühmitus mängis olulist rolli ka Palmyra tagasivõitmisel äärmusrühmituse Islamiriik käest.

Prantsuse rahvusvaheliste suhete instituudi teaduri Pavel Baevi sõnul on variarmee eeliseks ka sõjaväe ohvrite vähendamine ja riigi tegevuse eest vastutuse hülgamine.

«Kuid Wagneri-suguste rühmituste probleem on selles, et nad ei ole kunagi täielikult kontrollitavad ja võivad muutuda metsikuks,» lisas Baev.

Mihhailovi sõnul ületab Wagneri võimekus iga lääne erasõjaväe oma.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles