USA kaitseminister tahab uuendada riigi tuumaarsenali

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide kaitseminister Robert Gates.
Ameerika Ühendriikide kaitseminister Robert Gates. Foto: AP / Scanpix

Ühendriikide kaitseminister Robert Gates kutsus eile kaasajastama riigi tuumarelvastust, et mitte jääda maha tuumavõimekust moderniseerivatest Venemaast ja Hiinast.


«Praegu on Ühendriigid ainus seaduslik tuumariik, mis ei kaasajasta oma tuumaarsenali ega võimekust toota uusi aatomirelvi,» ütles Gates Washingtonis Carnegie Rahvusvahelise Rahu Asutise ees kõneledes, vahendas AFP.

Gatesi hinnangul pole mingit võimalust säilitada «veenvat heidutusvõimet» ja vähendada riigi relvaarsenali, kui ei tehta katseid olemasolevate relvadega või neid ei uuendata.

«Seni, kuni teistel riikidel on tuumarelvad või soovitakse neid arendada ja need võivad potentsiaalselt meid, meie liitlasi ja meie sõpru ohustada, peame me olema heidutusvõimelised,» lisas Gates, kelle sõnul võib USA proovilepanemine tuumavaldkonnas või muude massihävitusrelvade osas lõppeda «ülekaaluka, katastrofaalse vastusega».

Gatesi sõnul on vaja arendada uut tüüpi tuumalõhkepead (Reliable Replacement Warhead), mis tagaks Ühendriikide relvavarude elujõulisuse ja taaselustaks riigi kahanenud tuumatööstust. Kaitseminister pidas oluliseks ka tuumarelvastuse üle kontrolli suurendamist, et relvad ei satuks terroristlike organisatsioonide kätte, mis kasutaksid seda massihävitusrelvana.

USA on olukorras, kus Kongress vähendas sel aastal uue tuumaprogrammi rahastamist ja ka mõlema suurpartei esindajad on kutsunud üles vähendama riigi relvavarusid.

Kriitikute sõnul on programm aga silmakirjalik, sest on vastuolus 1968. aastal sõlmitud tuumarelvade leviku tõkestamise lepinguga (NPT), mille kohaselt peaks USA viimaks kõik oma tuumarelvad kõrvaldama.

2002. aastal leppisid USA ja Venemaa pärast pikka aega kestnud kõnelusi kokku, et kümne aasta jooksul vähendatakse tuumarelvalõhkepäid 1700 kuni 2200ni. 2008. aasta jaanuaris oli Ühendriikidel üle 5000 lõhkepea.

Gates möönis, et Venemaa ja Hiina pole nende vastased, kuid tema hinnangul on tuumarelvad nii võimsad ja strateegiliselt olulised, mistõttu nad käituvad kui «pudelist välja lastud džinn, keda ei saa pikka aega tagasi panna».

«Pole mingit võimalust eirata Põhja-Korea ja Iraani-suguste paariariikide katseid arendada ja võtta kasutusele tuumarelvi või Venemaa ja Hiina strateegilisi kaasajastamise programme,» täpsustas Gates.

Kaitseminister rõhutas, et tuumarelvastusele paneb eriti suurt rõhku Venemaa, mis pole suutnud säilitada oma külma sõja aegset taset, kuid millel on võimekus toota «märkimisväärses koguses tuumapäid».

Gatesi sõnul laiendab ka Hiina oma tuumaarsenali, tootes rohkem lühi-, keskmaa- ja kaugmaarakette ning laiendades muid tuumasüsteeme, mis on vajalikud tuumalõhkepeade läkitamiseks.

Kaitseministri kinnitusel kaitseb USA tuumavari Iraanist ja Põhja-Koreast tuleva ohu eest nende liitlasi Euroopas ja Vaikse ookeani piirkonnas, mistõttu ei pea nad enda tuumaarsenali looma.

Peagi ametist lahkuva Gatesi sõnul on Ühendriikide tuumalõhkepead turvaliselt ja usaldusväärselt kaitstud, kuid pikaajalises perspektiivis ei olnud ta nende seisukorra suhtes väga positiivselt meelestatud. Ta viitas muuhulgas asjaoludele, et USA pole 1980. aastast disaininud ühtki uut tuumarelva ja riiklik tuumaohutusamet on alates 90ndatest kaotanud neljandiku oma tööjõust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles