Tusk: EL on nõus Londoni hinnanguga Moskva seotusest mürgirünnakuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk.
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk. Foto: Niall Carson/PA Wire/PA Images/Scanpix

Euroopa Liit on Suurbritanniaga ühisel seisukohal, et on «äärmiselt tõenäoline», et Venemaa vastutab endise spiooni Sergei Skripali mürgitamise eest Ühendkuningriigis, ütles Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk neljapäeval Brüsselis.

ELi 28 liikmesriigi liidrid toetasid Brüsselis üksmeelselt avaldust, milles öeldakse, et Venemaa seotus on «ainus usutav selgitus» närvimürgirünnakule Inglismaa edelaosas asuvas Salisburys. ELi avaldus on võit Briti peaministrile Theresa Mayle, kes kutsus oma kolleege solidaarsusele ja hoiatas, et Venemaast lähtuv oht ei tunne riigipiire.

Endine Vene sõjaväeluure (GRU) ohvitser Sergei Skripal ja tema tütar Julia mürgitati närvimürgiga 4. märtsil Suurbritannias Salisburys. Sergeil on Briti ja Julial Vene kodakondsus ning mõlemad on jätkuvalt kriitilises seisundis haiglas.

Briti valitsuse teatel viitavad kõik märgid Moskva seotusele mürgitamisega ning Vene valitsus on keeldunud selgitamast, kuidas sai võimalikuks Nõukogude Liidus sõjalisel otstarbel välja töötatud närvimürgi Novitšok kasutamine Suurbritannias. Londoni sõnul oli Venemaal rünnaku sooritamiseks võime, motiiv ja tahe.

Suurbritannia saatis rünnaku järel riigist välja 23 Vene diplomaati ja nende pereliiget - ühtekokku umbes 80 inimest - ja katkestas Moskvaga kõrgetasemelised kontaktid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles