EL-i liidrid kritiseerisid Türgi tegevust Kreeka ja Küprose suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras saabumas EL-i tippkohtumisele Brüsselis.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras saabumas EL-i tippkohtumisele Brüsselis. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Euroopa Liidu liidrid mõistsid neljapäeval hukka Türgi ebaseadusliku tegevuse Kreeka ja Küprose suhtes, nende avaldus võib mõjutada järgmisel nädalal Bulgaarias aset leidvat EL-i ja Türgi tippkohtumist.

"Euroopa Ülemkogu mõistab tugevalt hukka Türgi jätkuvad ebaseaduslikud sammud Vahemere idaosas ja Egeuse merel ning rõhutab oma täielikku solidaarsust Küprose ja Kreekaga," ütlesid 28 riigi liidrid avalduses.

EL kutsus Türgit "sellist tegevust lõpetama ning austama Küprose suveräänset õigust uurida ja kasutada oma loodusressursse vastavalt EL-i ja rahvusvahelise õigusega".

Avalduses kutsuti Türgit normaliseerima suhted Küprosega, mis on olnud lõhestatud alates 1974. aastast, kui Türgi saatis oma üksused saare põhjaossa vastuseks Kreeka sõjaväehunta toetatud riigipöördekatsele.

Vastasseis energiaressursside kasutamise üle regioonis ähvardab veelgi raskendada jõupingutusi Küprose taasühendamiseks. ÜRO-toetatud kõnelused nurjusid eelmisel aastal.

Türgi sõjalaevad on viimastel nädalatel takistanud Itaalia laeval teha gaasimaardlate uuringuid Vahemere idaosas Küprose vetes.

Liidrid väljendasid ka sügavat muret Euroopa Liidu kodanike, nende seas kahe Kreeka sõjaväelase kinnihoidmise üle Türgis, ning kutsusid lahendama neid probleeme dialoogi kaudu.

Euroopa Liidu ja Türgi tippkohtumine on kavas esmaspäeval Bulgaaria kuurortlinnas Varnas.

Diplomaatide sõnul on kohtumise eesmärk "hoida pragmaatilist strateegilist koostööd".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles