ELi liikmesriigid kaaluvad Vene diplomaatide väljasaatmist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suubritanniast välja saadetud Vene diplomaadid Moskvasse saabumas.
Suubritanniast välja saadetud Vene diplomaadid Moskvasse saabumas. Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Mitu Euroopa Liidu liikmesriiki kaalub Vene diplomaatide riigist välja saatmist ja muid samme Suurbritannia toetuseks pärast endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamist Inglismaal.

Mitmed liikmesmaad on väljendanud toetust Briti valitsusele, mis süüdistab Moskvat rünnakus Inglismaal.

«Riigipead otsustasid tippkohtumisel Brüsselis kutsuda ühenduse suursaadik seoses närvimürgirünnakuga Salisburys Venemaalt konsultatsioonidele,» teatas ELi allikas ööl vastu tänast.

Ka mitmed ELi riigid kaaluvad Vene diplomaatide väljasaatmist või oma suursaadikute kojukutsumist.

Suurbritannia saatis rünnaku järel riigist välja 23 Vene diplomaati ja nende pereliiget - ühtekokku umbes 80 inimest - ja katkestas Moskvaga kõrgetasemelised kontaktid.

Tšehhi, Leedu, Taani ja Iirimaa liidrid on teatanud, et kaaluvad ühepoolseid meetmeid Venemaa vastu, mis hõlmavad ka diplomaatide väljasaatmist.

«Ma arvan, et riiklikul tasemel meetmed rakendatakse juba alates järgmisest nädalast... mitmetes riikides,» sõnas Leedu president Dalia Grybauskaitė reedel.

Tšehhi peaminister Andrej Babiš kinnitas, et Praha arutab Vene diplomaatide võimalikku väljasaatmist esmaspäeval.

Ka Pariis on väljendanud valmisolekut sammudeks mürgitamisintsidendi suhtes, sõnas Prantsuse allikas.

«Briti ametnikud üritavad palavikuliselt sundida liitlasi astuma vastasseisu tekitavaid samme,» sõnas Vene välisminister Sergei Lavrov visiidi ajal Vietnamis. «London üritab puhkenud kriisi "süvendada nii palju kui võimalik.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles