Slovakkias nõudsid tuhanded meeleavaldajad erakorralisi valimisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Bratislavas.
Meeleavaldus Bratislavas. Foto: Marko Erd/TASR/AP/Scanpix

Tuhanded protestijad üle kogu Slovakkia nõudsid reedel ennetähtaegseid valimisi, väljendades rahulolematust neljapäeval ametisse vannutatud uue valitsusega.

President Andrej Kiska nimetas ametisse asepeaminister Peter Pellegrini juhitava valitsuse pärast seda, kui tema eelkäija ja lähedane liitlane Robert Fico astus tagasi, et teha lõpp poliitilisele kriisile, mis sai alguse uuriva ajakirjaniku Ján Kuciaki ja tema kihlatu Martina Kušnírová tapmisest.

Pealinnas Bratislavas hüüdsid demonstrandid «me tahame valimisi» ja «häbi» ning kandsid plakateid loosungitega «meil on õigus hääletada» ja «me ei taha seda valitsust».

Uus valitsus on suuresti eelmise nägu ja selles jätkavad üheksa Fico valitsuses samal kohal töötanud ministrit. Fico lähedase liitlase Robert Kaliňáki asemel sai siseministriks senine tervishoiuminister Tomáš Drucker.

Analüütikute hinnangul jääb Fico kulisside tagant niite tõmbama, sest ta juhib endiselt võimuliidu juhtparteid SMER-SD, kelle aseesimeestena jätkavad Kaliňák ja Pellegrini. Võimuliitu kuuluvad veel ungari vähemuse erakond Most-Hid ja marurahvuslik Slovakkia Rahvuspartei (SNP).

Kohalik päevaleht SME hindas Bratislava meeleavaldusel osalejate arvuks 25 000. Teistes linnades korraldati väiksemaid meeleavaldusi.

Kuciak käsitles viimases lõpetamata jäänud, kuid hiljem postuumselt avaldatud kirjutises poliitikute võimalikke sidemeid Itaalia äritegelastega, kes võivad olla seotud Calabria 'Ndrangheta maffiaga, mis väidetavalt tegutseb Slovakkia idaosas.

Kuciaki surma järel on Slovakkiat haaranud suurim protestilaine alates 1989. aasta kommunismivastasest sametrevolutsioonist toonases Tšehhoslovakkias.

Seni protestilainet käimas hoidnud liikumine «Korraliku Slovakkia eest» tühistas uue valitsuse ametissenimetamise järel reedele kavandatud meeleavaldused, kuid rahvas tuli ikkagi tänavatele.

Reedeste «Me tõesti hoolime» meeleavalduste taga olid üliõpilased. «Meie, tudengid otsustasime sekkuda sündmustesse meie riigis ja olla aktiivsed positiivsete muutuste nimel Slovakkias,» ütles üliõpilane Timotej Lauko Bratislavas protestijatele. «Keegi teine ei paranda olukorda meie eest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles