Vene suursaadik kirjutas haiglast lahkunud Briti politseinikule kirja (2)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Vene suursaadik Aleksander Jakovenko neljapäeval Vene Londoni saatkonnas pressikonverentsi andmas.
Vene suursaadik Aleksander Jakovenko neljapäeval Vene Londoni saatkonnas pressikonverentsi andmas. Foto: AP/Scanpix

Vene-Briti

Vene suursaadik Suurbritannias Aleksander Jakovenko kirjutas reedel kirja politseinikule, kes puutus pärast endise Vene topeltagendi mürgitamist Salisburys kokku närvimürgiga, korrates selles väiteid Moskva süütusest ja tänades korrakaitsjat vapruse eest. 

Jakovenko kirjutas detektiivseersant Nick Baileyle, kes pääses pärast keemiarünnaku järel haiglasse viimist kahenädalase ravi järel neljapäeval haiglast välja, avaldades lootust, et tema ja rünnaku sihtmärgiks olnud Sergei Skripal ja Julia Skripal "paranevad peatselt". 

Bailey puutus Skripalidega kokku pärast seda, kui leidis nad Salisburys pargipingilt teadvusetult. 

"Tahan avaldada teile minu siirast tänu teie vapruse eest, mida näitasite, reageerides rünnakule kahe Vene kodaniku vastu," kirjutas suursaadik. "Palun uskuge mind, et Venemaal ei olnud selle hoolimatu vahejuhtumiga mingit pistmist ja ta on valmis koostööks Briti võimudega." 

Endine Vene sõjaväeluure (GRU) ohvitser Sergei Skripal ja tema tütar Julia mürgitati närvimürgiga 4. märtsil Suurbritannias Salisburys. Sergeil on Briti ja Julial Vene kodakondsus ning mõlemad on jätkuvalt kriitilises seisundis haiglas.

Briti valitsuse teatel viitavad kõik märgid Moskva seotusele mürgitamisega ning Vene valitsus on keeldunud selgitamast, kuidas sai võimalikuks Nõukogude Liidus sõjalisel otstarbel välja töötatud närvimürgi Novitšok kasutamine Suurbritannias. Londoni sõnul oli Venemaal rünnaku sooritamiseks võime, motiiv ja tahe.

Suurbritannia saatis rünnaku järel riigist välja 23 Vene diplomaati ja nende pereliiget - ühtekokku umbes 80 inimest - ja katkestas Moskvaga kõrgetasemelised kontaktid. Moskva on teatanud, et vastab nn peegelmeetmega ja saadab riigist välja 23 Briti diplomaati ning peatab lisaks Briti Nõukogu tegevuse riigis.

Venemaa on Briti valitsuse süüdistusi naeruvääristanud ja vihjanud, et rünnak võis lähtuda Salisbury lähedal Porton Downis asuvast Briti sõjaväelaborist. 

Rajatise tegevjuht Gary Aitkenhead ütles reedel, et võimalust, et keegi võis Porton Downist närvimürgiga lahkuda, ei ole. "Seda on olnud väga frustreeriv kuulda, sest siin teavad kõik, et see ei vasta lihtsalt tõele. Meil on karmimad võimalikud kontrollimeetmed," sõnas ta. 

Ta nimetas Porton Downi lähedust Salisburyle "kokkusattumuseks". 

Tagasi üles