Soul: Põhja-Korea nõustus kõnelustega tippkohtumise logistika üle

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea ühinemisminister Cho Myoung-gyon 10. veebruaril Lõuna-Korea presidendi residentsis koos Põhja-Korea riigijuhi õe Kim Yo-jongi ja tseremoniaalse riigipea Kim Yong-namiga.
Lõuna-Korea ühinemisminister Cho Myoung-gyon 10. veebruaril Lõuna-Korea presidendi residentsis koos Põhja-Korea riigijuhi õe Kim Yo-jongi ja tseremoniaalse riigipea Kim Yong-namiga. Foto: Kim Ju-sung/AP

Korea

Põhja-Korea nõustus laupäeval pidama järgmisel nädalal Souliga läbirääkimisi aprillis peetava tippkohtumisega seotud logistiliste küsimuste üle, teatas Lõuna-Korea ühinemisministeerium.

Koread saadavad neljapäeval Panmunjomi piirikülla kolmeliikmelised delegatsioonid kõnelustele, mille eesmärk on valmistada ette aprilli lõppu kavandatud tippkohtumist Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini ja Põhja-Korea riigijuhi Kim Jong-uni vahel, teatas ministeerium.

Lõuna-Korea delegatsiooni juhib 29. märtsi kõnelustel ühinemisminister Cho Myoung-gyon.

Kahe Korea tippkohtumine sai võimalikuks tänu diplomaatilisele sulale kahe riigi suhetes, mille juhatas sisse Põhja-Korea osalemine Pyeongchangi taliolümpiamängudel.

USA ja Lõuna-Korea teatasid teisipäeval, et iga-aastased ühised sõjaväeõppused, mida Pyongyang on aastast aastasse teravalt kritiseerinud, algavad 1. aprillil, kuid kestavad tänavu kahe kuu asemel ühe kuu.

Põhja-Korea ja Lõuna-Korea leppisid tippkohtumise korraldamises kokku märtsi algul Lõuna-Korea julgeolekunõuniku ja luurejuhi visiidi käigus Pyongyangi. Paar päeva hiljem edastasid Lõuna-Korea julgeolekujuhid USA presidendile Donald Trumpile Kimi ettepaneku korraldada USA-Põhja-Korea tippkohtumine, mille Trump vastu võttis. Ühendriikide president teatas, et tippkohtumine korraldatakse hiljemalt mais.

Soul teatas 6. märtsil, et Pyongyang on teinud ettepaneku pidada USA-ga julgeolekutagatiste eest kõnelusi tuumarelvadest loobumise üle ja on nõus peatama läbirääkimiste ajaks raketikatsetused. Pyongyang oli eelnevalt nõustunud pidama aprillis tippkohtumise Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja Lõuna- Korea presidendi Moon Jae-ini vahel.

Päev varem Põhja-Koread külastanud ja Kimiga kohtunud Lõuna-Korea ametnike sõnul ütlesid režiimi kõrged ametnikud neile, et Põhja-Koreal pole põhjust tuumarelvi omada, kui kõrvaldatakse sõjaline oht riigile ja tagatakse riigi julgeolek.

Trump teatas 8. märtsil pärast kohtumist Lõuna-Korea eriesindajatega, et võttis vastu Kimi kutse pidada tippkohtumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles