End Prantsusmaal pantvangi vastu vahetanud politseinik suri kangelassurma (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseikolonelleitnant Arnaud Beltrame.
Politseikolonelleitnant Arnaud Beltrame. Foto: HO/AFP/Scanpix

Eile Prantsusmaal toimunud pantvangikriisi ajal end ühe pantvangi vabastamise nimel ise vangi andnud politseinik suri saadud vigastustesse.

Politseikolonelleitnant Arnaud Beltrame (45) aitas lõpetada 25-aastase islamisti Redouane Lakdimi rünnaku. Kokku äärmuslase veretöö tagajärjel neli inimest. Politsei lasi terroristi maha.

Politseiniku kangelaslikku tegevust on kiitnud nii siseminister Gérard Collomb kui ka president Emmanuel Macron. Collomb kirjutas Twitteris: «Ta suri oma riigi eest. Prantsusmaa ei unusta kunagi tema kangelaslikkust, julgust ja ohverdust.»

Macron ütles, et politseinik langes oma riigi eest ja näitas silmapaistvat julgust. Varasemalt oli Macron öelnud, et Beltrame' vigastused olid rasked ning ta võitles haiglas oma elu eest. Eilses rünnakus sai viga 16 inimest, neist kaks tõsiselt. Macron on juhtunut nimetanud islamiterrorismiks.

Väidetavalt nõudis Lakdim 2015. aasta novembris Pariisis rünnakud korraldanud Salah Abdeslami vabastamist. Pariisi rünnakutes sai surma 130 inimest.

Vägivald sai alguse eile hommikul, mil Lakdim varastas auto, tappis selle kõrvalistuja ning vigastas juhti. Reisija surnukeha heitis terrorist põõsasse.

Äärmuslane olevat edasi liikunud piirkonnas asunud väeosa juurde ja ootas seal sõdureid, kelle pihta tulistada. Guardiani teatel Lakdim väeosa juures tuld ei avanud ning otsustas sõita märulipolitseinike baasi juurde. Terrorist tulistas baasi läheduses jooksutreeningul olnud politseinike suunas, üks politseinik sai raskeid vigastusi. Kuul läbistas ametniku kopsu ja murdis mitu roiet. 

Edasi suundus ründaja Trébesi väikelinna, kus läks Super-U supermarketisse ning karjus: «Ma olen Daeshi sõdur!» Poodi sisenedes tappis ta koheselt ühe külastaja ning ühe töötaja, ülejäänud poes viibinud inimesed võeti pantvangi.

Radouane Lakdim.
Radouane Lakdim. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Pärast tulevahetust politsei eriüksusega oli terrorist valmis suurema osa pantvangidest vabastama. Sellest hoolimata jäi vangi üks naine, keda äärmuslane inimkilbina kasutas. Murrangu üle kolme tunni kestnud pantvangikriisi tõi just kangelaslik Beltrame, kes oli valmis end naise vabastamise nimel pantvangi andma. 

Seda tehes jättis ta käima ka telefonikõne, et väljas viibivad politseinikud saaksid olukorrast ülevaate. Beltrame tegi kindlaks, et poes viibinud saaksid sealt ohutult väljuda. Terrorist otsustas aga politseinikut tulistada. 

Laske kuuldes jooksis politsei eriüksus hoonesse sisse ning lasi terroristi maha. Noa- ja kuulihaavasid saanud Beltrame' vigastused olid sedavõrd rasked, et mees suri saadud vigastustesse haiglas.

Lakdimi tegevuse tagajärjel kaotasid elu varastatud auto kaasreisija, poetöötaja, klient ning kangelaslik politseinik. 

Mis on teada Lakdimi kohta?

Lakdim oli sündinud 1992. aastal ning omas Maroko ja Prantsusmaa kodakondsust. Prantsuse politsei ja luureteenistuse jaoks oli isik tuttav.

Prokurör Francois Molinsi sõnul oli mees niinimetatud ekstremistide nimekirjas, sest kahlustati tema radikaliseerumist ning sidemeid äärmusrühmitustega. Uurimise käigus polnud aga lagedale tulnud märke selle kohta, et ta rünnakut plaaniks.

2011. aastal oli terrorist mõistetud süüdi ebaseadusliku relva kandmise eest. 2015. aastal narkootikumide tarvitamise ning kohtu korralduse eiramise eest. Varasemalt väitis Collomb, et Lakdim oli võimudele tuttav kui pisikurjategija ning ei arvatud, et tegu on radikaliseerunud isikuga.

Lakdim elas Carcassonne'i linnas koos oma vanemate ja mitme õega. Naaber nägi eile hommikul, kuidas islamist oma õed kooli viis. Perekonna kodus korraldati eile pärastlõunal ka läbiotsimine.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles