Iraani kõrge ametnik: Trumpi tõttu vajame tugevamaid sidemeid Hiina ja Venemaaga (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silt, mis kujutab ette Donald Trumpi kui uue külma sõja algatajat.
Silt, mis kujutab ette Donald Trumpi kui uue külma sõja algatajat. Foto: Ralph Peters/imago/Scanpix

Seoses USA presidendi Donald Trumpi üha kasvava vaenulikkusega Iraani suhtes, tuleb Teheranil tugevdada sidemeid Venemaa ja Hiinaga, sõnas kõrge Iraani ametnik täna.

Alaeddin Boroujerdi.
Alaeddin Boroujerdi. Foto: LOUAI BESHARA/AFP/Scanpix

«Islamivabariigile vaenulike äärmuslike elementide kasutamine näitab, et ameeriklased üritavad kasvatada survet Iraanile,» ütles Iraani parlamendi väliskomisjoni esimees Alaeddin Boroujerdi.

Tegemist on esimese Teherani kõrgetasemelise vastusega John Boltoni määramisele Trumpi riigijulgeoleku nõunikuks.

Trump teatas sel nädalal, et vahetab senise armeekindralist julgeolekunõuniku Herbert McMasteri endise ÜRO suursaadiku John Boltoni vastu. Bolton oli omal ajal Iraagi sõja valjuhäälne toetaja ning on pooldanud ka ideed ennetavatest löökidest Põhja-Korea vastu ja sõjast Iraaniga.

Bolton on ka vastu 2015. aastal sõlmitud Iraani tuumaleppele. Boroujerdi sõnul tegeleb Trump «sionistide (Iisraeli) ning Saudi Araabia julgustamisega».

«Meil tuleb tugevdada oma suhteid oluliste riikidega nagu Hiina ja Venemaa, keda on samuti tabanud USA sanktsioonid ning kes seisavad silmitsi sellest riigist lähtuvate väljakutsetega,» ütles väliskomisjoni juht.

Suhete edendamine Hiina ja Venemaaga, kes on ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed, aitab kaasa USA surve mõju vähendamisele, sõnas ta.

Teheran ja Moskva on Süüria režiimi tähtsaimad liitlased ning Hiina on Iraani suurim kaubanduspartner.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles