Parlamendisaadikud: Grenfell Toweri põlengust ei ole õpitud (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põleng Grenfell Toweris.
Põleng Grenfell Toweris. Foto: Natalie Oxford/PA Wire/PA Images/Scanpix

Suurbritannias hoiatasid kümned rahvaesindajad, et Londoni mullusest tornmaja põlengust ei ole endiselt õpitud ning kutsusid valitsust üles karmistama uusi kavandatavaid tuleohutusnõudeid ehitamisel, kirjutas nädalavahetusel ajaleht Independent.

Ühispöördumise allakirjutanute sõnul ei nõuta ehitusmaterjalidelt ka uutes reeglites piisavalt rangete turvatestide läbimist, seades sellega inimelusid ohtu ka edaspidi. Seadusandjad on mures, et hoonete ehitamisel pigem säästetakse turvatestidelt kui tagatakse inimeste ohutus.

Üleskutsele on alla kirjutanud nii leiboristide, roheliste, konservatiivide kui liberaaldemokraatide esindajad - ühtekokku 47 parlamendiliiget.

Ehitusettevõtted on teinud lobitööd, et lubada kergemaid ohutusteste ka tulevikus.

Tuleohutusnõuete reformimist alustati pärast seda, kui Londoni Põhja-Kensingtoni linnaosas asuvas Grenfell Toweris levis mullu 14. juunil alguse saanud tulekahju vähem kui tunni ajaga 24 korrusele. Leekides hukkus umbes 80 inimest.

Põleng sai alguse rikkis sügavkülmikust. Leekide plahvatuslikule levikule aitas kaasa ka remonditööde käigus paigaldatud süttimisohtlik fassaadikate.

Nii fassaadikate kui isolatsioonimaterjalid olid läbinud vaid kergema ohutustesti. Pärast õnnetust tehtud põhjalikus testis tõdeti, et materjalid ei olnud ohutud. Kontrollide käigus on selgunud, et sarnast tüüpi fassaadikatet on paigaldatud sadadele hoonetele üle terve Suurbritannia.

Paljud ellujäänud elanikud süüdistavad ametnikke elanike ohutustingimusi puudutavate murede ignoreerimises, kuna hoones elasid peamiselt sisserännanud ja töölisklassi perekonnad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles