Obama: Pyongyangi mõjutamiseks pole palju vahendeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama koos Jaapani peaminister Shinzo Abega Tokyos.
Barack Obama koos Jaapani peaminister Shinzo Abega Tokyos. Foto: SHIZUO KAMBAYASHI/AFP/Scanpix

Kõnelused Põhja-Korea tuumaprogrammi üle tulevad keerulised, sest riigi isoleeritus ei anna palju vahendeid Pyongyangi mõjutamiseks, ütles endine USA president Barack Obama täna.

«Põhja-Korea on näide riigist, mis on nii kaugel rahvusvahelistest normidest ja ühendusest ülejäänud maailmaga,» ütles Obama Tokyos peetud kõnes.

Põhja-Korea survestamine tuumarelvadest loobuma on jätkuvalt keeruline, kuid kui riigid nagu Hiina, Lõuna-Korea ja Jaapan teevad koostööd, siis on see parem kui püüda seda üksinda, rõhutas Obama.

USA-l on olnud Iraani mõjutamisel selle tuumaprogrammi üle olnud rohkem edu, kuna Washingtonil oli rohkem vahendeid, millega Teherani survestada. Põhja-Koreaga puudub USA-l sisuliselt kaubandus ja riikidevaheline turism, ütles ta. «Selletõttu alluvad nad (Pyongyang) sellistele kõnelustele vähem,» lisas ekspresident.

Obama külastas enne Jaapanit ka Singapuri, Uus-Meremaad ja Austraaliat. «Põhja-Korea on reaalseks ohuks,» ütles ta. «Meie vaateks on alati olnud, et eelistame lahendada neid küsimusi rahumeelselt, muidu tuleks maksta suurt hinda inimelude näol,» lisas Obama.

Progress maailma tuumarelvavabaks muutmisel võtab kaua aega, kui Venemaa ja USA ei jõua kokkuleppele oma relvastuse vähendamises, ütles endine riigipea. Obama külastas aastal 2016 Jaapanis Hiroshimat, mida USA väed pommitasid tuumarelvaga Teise maailmasõja lõpus lisaks Nagasakile.

Obama 2016. aastal Hiroshimas.
Obama 2016. aastal Hiroshimas. Foto: MA PING/AFP/Scanpix

Jaapan peab USA-d oma kõige tähtsamaks liitlaseks ning Obama jõupingutusi maailma tuumarelvadest vabastamiseks hinnatakse riigis üldiselt kõrgelt. «Tegemist oli minu jaoks erakordselt võimsa hetkega,» ütles Obama oma Hiroshima visiidi kohta kahe aasta eest.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un saatis sel kuul USA presidendile Donald Trumpile kutse tippkohtumisele, mille Trump ka vastu võttis. Kim on teadete järgi valmis arutama tuumarelvadest loobumist ja peatab kõneluste toimumiseni kõik raketi- ja tuumakatsetused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles