Kes hukkusid Prantsusmaa väikelinna šokeerinud terrorirünnakus?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseikolonelleitnant Arnaud Beltrame' foto, mis on asetatud lillekimbu peale.
Politseikolonelleitnant Arnaud Beltrame' foto, mis on asetatud lillekimbu peale. Foto: EMILIO MORENATTI/AP/Scanpix

Prantsusmaal Trébes'i väikelinnas toimus täna jumalateenistus reedel islamiäärmuslase poolt korraldatud pantvangikriisis hukkunute mälestuseks.

Kangelasliku politseiniku Arnaud Beltrame' mälestuseks korraldatakse lähipäevil eraldi üritus ka Pariisis. 

Reedel toimunud rünnak oli ohvriterohkeim, mis president Emmanuel Macroni ametiaja jooksul Prantsusmaal aset leidnud. 25-aastane terrorist Redouane Lakdim oli küll politseile võimaliku ekstremistina teada, aga julgeolekuteenistuste sõnul polnud alust arvata, et ta reaalselt rünnaku korraldaks. Ründaja tapeti politsei poolt.

Lakdim vandus truudust terrorirühmitusele Islamiriik (ISIS) ja nõudis väidetavalt 2015. aasta Pariisi terrorirünnakute ühe korraldaja Salah Abdeslami vabastamist.

Hukkunuid mälestati Trébesi linna Saint-Etienne'i kirikus. Rünnak vapustas 5000 elanikuga väikelinna ning elanikud on toonud lilli ka rünnaku toimumiskohta ehk Super U poe juurde.

Super U pood Trébes'i linnas.
Super U pood Trébes'i linnas. Foto: ERIC CABANIS/AFP/Scanpix

Kes rünnakus hukkusid?

Jean Maziéres

Enne pantvangikriisi Trébesi linnas, varastas Lakdim lähedalasuvas Carcassonne'i linnas auto. Ta tulistas portugallasest autojuhti ning kaasreisijat Jean Maziéres'i. Kuigi juht jäi ellu, siis reisija paraku hukkus.

Maziéres oli pensionärist veinitootja, kes organiseeris tihtipeale oma koduküla rahvale pidusid. Villeduberti linnapea Marc Rofes kirjeldas pensionäri lõbusa inimesena. «Ta armastas elu ja armastas pidusid...kaotasime kellegi, kes kõigile meeldis,» sõnas linnapea. Maziéres oli abielus ning tal oli üks laps.

Christian Medvés

Super U poes tulistas terrorist sealset lihunikku, 50-aastast Christian Medvési. Lihunik oli aktiivne tervisesportlane, minevikus oli ta korra isegi valimistel kandideerinud. Tema sõber ütles kohalikule ajalehele La Depeche du Midi: «Me ei tea veel, mis juhtus, aga Christianit tundes kujutan ette, et ta üritas sekkuda.»

Medvés oli abielus ja kahe tütre isa.

Hervé Sosna

Pensionärist 65-aastane endine ehitaja Hervé Sosna oli rünnaku hetkel poe lihaleti juures. Sosna poolvenna sõnul oli hukkunud mees suur raamatuhuviline, eriti olevat ta nautinud luuleteoseid. «Ta ei küsinud kunagi midagi, aga ta tapeti. Lihtsalt niimoodi,» sõnas poolvend kohalikule ajalehele.

Arnaud Beltrame

Kangelaslik politseinik on saanud selle terrorirünnaku sümboliks ja tunnusnäoks ning tema tegevust on kirjeldatud näitena ülimast julgusest.

Arnaud Beltrame.
Arnaud Beltrame. Foto: AP/SCANPIX

Kuigi politsei suutis suurema osa pantvangidest supermarketist vabastada, hoidis terrorist üht naist inimkilbina enda ees. Kõrge politseiametnik Beltrame pakkus, et võib end naise asemel hoopis ise pantvangi anda.

Samal ajal jättis ta käima ka telefonikõne, et tema ametivennad kuuleksid, mis hoones sees toimub ja saaksid oma tegevust vastavalt koordineerida. Paraku kostus poest lask ja seejärel sisenes sinna politsei eriüksus, mille liikmetel õnnestus terrorist tappa. Lakdimi tegevuse tagajärjel sai Beltrame raskelt vigastada ja suri eile hommikul haiglas.

Beltrame ja tema naine Marielle olid sõlminud tsiviilabielu, juunis pidanuks toimuma kiriklik laulatus. Paar laulatati erandkorras ajal, mil Beltrame surmavate vigastustega haiglas viibis. 

Tema vend Cedric sõnas Prantsusmaa raadiojaamale eile: «Ta andis oma elu võõraste eest. Ta pidi teadma, et tal pole tõenäoliselt võimalust (ellu jääda). Kui see teda kangelaseks ei tee, siis ma ei tea mis teeks.»

Politseiniku nõbu Florence Nicolic lausus: «Kuigi me olime juhtunust kuuldes üllatunud ja šokis, siis polnud me selles mõttes üllatunud, et tegu oli asjaga, mida ta ilma kõhlemata teeks.»

Beltrame teenis 2005. aastal Prantsusmaa relvajõudude ridades Iraagis. Prantsusmaale naastes teenis ta mõnda aega presidendipalee kaitsjana. Eelmisel aastal nimetati ta Aude piirkonna sandarmeeria asejuhiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles