Natsiskandaal: Hitleri pilte jaganud Austria valitsuserakonna liikmed visati parteist välja (25)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler 1938. aastal Viinis.
Adolf Hitler 1938. aastal Viinis. Foto: akg-images/Scanpix

Austria paremäärmuslik Vabaduspartei (FPÖ) teatas reedel, et heitis kaks nõunikku erakonnast välja. Nõunikud jagasid WhatsAppi suhtlusrakenduses Adolf Hitleri pilte ja tsitaate. Tegu on järjekordse häbiväärse vahejuhtumiga Austria uue valitsuserakonna jaoks.

Kaks erakonna liiget olid kuue inimese hulgas, kelle kodud politsei läbi otsis. Läbiotsimised korraldati Subenis, sest võimud kahtlustasid isikuid natside ülistamises. See on Austria seaduste kohaselt keelatud.

Kohalik FPÖ esindaja Erwin Schreiner ütles, et isikud visati erakonnast välja ning neil soovitati tungivalt nõunikuametist loobuda. «FPÖs on nulltolerants Kolmanda riigi ülistamise suhtes,» sõnas Schreiner Austria pressiagentuurile.

FPÖ asutati 1950. aastatel endiste natside poolt, aga viimastel aastatel on üritatud oma mainet parandada ning erakonna liidri sõnul mõistetakse igasugune ekstremism hukka. Alates detsembris valitsusse pääsemisest on aga erakond kimpus olnud mitmete natsiskandaalidega. See on kriitikute sõnul märk, et partei on endiselt koduks natside toetajatele ning rassistidele.

Jaanuaris tagandas end FPÖ kohalike valimiste kandidaat, sest selgus, et tema üliõpilaskorporatsioon oli avaldanud lauliku, milles sisaldusid holokausti pilavad laulukesed. Näiteks seisid seal read: «Vajutage gaasi, vanad germaanlased, me suudame jõuda seitsme miljonini.» Sellega viidati holokaustile, mille käigus natsid tapsid kuus miljonit juuti.

Sel nädalal kutsus Austria välisministeerium tagasi Iisraelis töötanud diplomaadi, kes postitas sotsiaalmeediasse pildi, millel kandis natside tankidivisjoni nimega särki.

Üks FPÖ kandidaat eesolevatel kohalikel valimistel on natsiskandaaliga seoses samuti kriitikatule alla sattunud. Nimelt oli spordiklubi juhina tegutsev kandidaat 2010. aasta klubiüritusel lehvitanud 1923. aastast pärit sama klubi lippu, millel seisis sõna «Rassenreinheit» (rassipuhtus).

Iisraeli valitsus on öelnud, et nemad ei kavatse FPÖ ministritega otse suhelda. Sama lähenemise on võtnud ka Austria juudikogukonda esindav organisatsioon IKG.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles