PERSOON. Uus Trumpi julgeolekunõunik tekitab hirmu

Neeme Raud
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide riikliku julgeoleku nõunik John Bolton.
Ühendriikide riikliku julgeoleku nõunik John Bolton. Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters/Scanpix

USA ja muu maailma analüütikute armee ei varjanud nädalavahetuse kommentaarides närvilisust president Donald Trumpi meeskonnas toimuvate muudatuste pärast.

9. aprillil ovaalkabineti kõrvaltoas tööd alustav John R. Bolton, kellest saab Trumpi igapäevane julgeoleku- ja välispoliitika alase mõtlemise suunaja – tihti on julgeolekunõustaja üks viimaseid, kellega president enne otsuste langetamist konsulteerib – ei ole Washingtonis tundmatu figuur. USA välispoliitika areenil on ta olnud nähtav tegija juba mitu aastakümmet ning pidevalt endale ja oma mõtetele häälekalt tähelepanu tõmmanud. 

1990. aastatel, president Bill Clintoni ajastul, oli Ronald Reagani ja George Bushi administratsioonis töötanud Bolton analüütik konservatiivses mõttekojas Ameerika Ettevõtluse Instituut, kuhu ta pärast tööd George W. Bushi administratsioonis Obama aastateks naasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles