Briti luure käsiraamat hoiatab Venemaal ja Hiinas tegutsevate ettevõtete töötajaid spionaaži eest (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise maailmasõja aegne plakat, mis hoiatab võõrriikide spioonide eest.
Teise maailmasõja aegne plakat, mis hoiatab võõrriikide spioonide eest. Foto: SCANPIX

Briti ettevõtetele on jagatud salajasi luureteenistuse ehk MI5 poolt koostatud käsiraamatuid, mille abil loodetakse vältida töötajate ja ärimeeste võrgutamist ajal, mil nad Venemaal või Hiinas töötavad.

Mõned Suurbritannia suurimatest ettevõtetest on käsiraamatu saanud. Seal hoiatatakse, et pummeldamine, hasartmängud või võõrriigi naiste võrgutamine võib muuta nad haavatavaks ja tekitada ärimeeste jaoks võimaluse langeda väljapressimise või koguni spionaaži ohvriks.

Hoiatatakse riskantsete ettevõtmiste eest ning nimetatakse sobimatud tegevused, mis ei pruugi olla illegaalsed, aga võivad ärimehi mõjutada.

MI5 otsealluvuses oleva Rahvusliku Infrastruktuuri Kaitsekeskuse poolt avaldatud käsiraamat hoiatab, et narkootikumide tarvitamine, liigne alkoholitarbimine, hasartmängud, mustal turul valuuta vahetamine, flirtimine või online-kohtingud võivad anda võimaluse väljapressimisteks.

Väljapressimised võivad isiku enda kõrval kahjustada ka ettevõtet ja Suurbritanniat üldiselt, seisab juhendis, millega Mail on Sunday tutvuda sai.

BBC ajakirjanik John Simpson väitis, et tema sattus külma sõja ajal kauni Tšehhi spiooni sihtmärgiks. Venemaa spioon Anna Chapman oli aga abielus Briti kodanikust mehega, samuti väitis ta, et oli enne oma vahistamist lähedal USA kongresmeni võrgutamisele.

Juhend jagati firmadele, mis tegutsevad suures osas välismaal, eriti Hiinas ja Venemaal. Hoiatatakse, et olenevalt ettevõtte tegevusvaldkonnast võib olla oht spionaažiks või intellektuaalse omandi varguseks.

Mõjutustegevuse vältimiseks soovitatakse reisides elektroonilisi seadmeid käsipagasis hoida, lülitada seadmetel välja asukohateabe jagamine, vältida avalike WiFi võrkude kasutamist ning mitte jagada oma asukohta sotsiaalmeedias.

Ärimeestel soovitatakse vältida jalgpallisärkide või mütside kandmist, millel on kujutatud ettevõtte logo. Seda nähakse halbade kavatsustega inimeste jaoks võimalusena vestlust alustada.

Töötajatel soovitatakse välismaal viibides vältida «eksinud turisti» kombel käitumist, palutakse oma päevaplaani pidevalt muuta, mitte usaldada hotellis olevat seifi ning hoiduda tundlike teemade arutamist avalikes kohtades. Suurbritanniasse naastes soovitatakse muuta oma seadmete ja online-kontode paroolid. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles