Türgi hoiatab kasvava islamofoobia eest Euroopas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusliku partei Ataka (Rünnak) pooldajad (vasakul) ründavad moslemi palvetajaid Sofia kesklinnas.
Rahvusliku partei Ataka (Rünnak) pooldajad (vasakul) ründavad moslemi palvetajaid Sofia kesklinnas. Foto: SCANPIX

Türgi mõistis hukka Bulgaaria marurahvuslaste eilse rünnaku mošeele Sofias ja hoiatas kasvava islamihirmu eest Euroopas.

«Ootame, et selle usuvabaduse vastu sooritatud jäleda rünnaku toimepanijad ja õhutajad võetakse kiiresti kinni ja saavad karistuse,» teatas Türgi välisministeerium eile õhtul AFP teatel.

Ankara sõnul loob üle Euroopa leviv üldine apaatia kasvava rassismi, ksenofoobia, natsionalismi ja islamofoobia vastu pinnase sellisteks intsidentideks, nagu juhtus Sofias.

Bulgaaria pealinnas puhkesid eile mošee ees kokkupõrked ultranatsionalistliku erakonna Ataka pooldajate ja moslemite vahel. Bulgaaria siseministeeriumi teatel sai viga üks moslemi mees ja viis politseinikku. Konflikt sai alguse sellest, et paremäärmuslased üritasid moslemite traditsioonilist palvekutsest üle karjuda ja loopisid palvetajaid kividega.

Terava Türgi-vastase retoorika poolest tuntud Ataka pääses parlamenti 2005. aastal ja suurendas kahe aasta eest oma kohtade arvu 240-liikmelises seaduskogus 21ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles