Analüüsifirma õhutas Läti valimiste eel rahvuslikke pingeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp Riia kesklinnas vabadussamba juures.
Läti lipp Riia kesklinnas vabadussamba juures. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

BBC käsutusse jõudnud materjalid näitavad, et üks riik, mille valimistesse Facebooki kasutajate andmete kuritarvitamisega vahele jäänud andmeanalüüsifirma Cambridge Analytica sekkus, oli ka meie lõunanaaber Läti.

Briti ringhäälingu BBC saate Sunday Politics meeskond tutvus Cambridge Analyticaga seotud Briti firma SCL Electionsi koostatud brošüüriga, mis tõenäoliselt on valminud enne 2014. aastat.

Muuhulgas väidetakse dokumendis, et SCL Elections teadlikult kasutas ära ja võimendas rahvustevahelisi pingeid Lätis 2006. aasta parlamendivalimiste eel, et aidata oma klienti.

Nii on brošüüris kirjas, et kui arvamusküsitlused enne 2006. aasta valimisi näitasid, et Läti inimestele valmistas enim muret majandusega seonduv ning samuti tööpuudus ja kuritegevus, siis SCL Elections jõudis teistsugusele järeldusele.

«SCL Electionsi uurimus näitas vastupidiselt aga, et peamiste valijagruppide jaoks oli valimistel otsustavaks küsimuseks üldiselt ignoreeritud rahvuslike pingete probleem põliselanike lätlaste ja vene elanikkonna vahel,» kirjutas firma oma materjalides. «Sisuliselt süüdistati venelasi tööpuuduses, kuritegevuses ja teistes näiliselt majandusega seotud probleemides.»

«SCL tagas sellest tulenevalt, et see lõhestav küsimus kajastus kliendi sõnumites ja andis valimistel positiivse tulemuse,» väitis SCL Elections brošüüris kokkuvõtteks.

Samas brošüüris väidab firma ka, et organiseeris 2007. aastal Nigeerias meeleavaldusi, et kahandada opositsiooni toetust.

Läti avalikõigusliku ringhäälingu LSMi veebileht kirjutas, et 2010. aasta valimiste eel palkasid sama firma endale appi Andris Šķēle ja Ainārs Šlesers, kes lootsid, et SCL Elections aitab võimule nende uue partei Par Labu Latviju. Erakond sai aga parlamendis vaid kaheksa kohta ja saadeti aasta hiljem laiali.

Suurbritannia valitsus, kes 2008. aastal tellis SCL Electionsilt teenuseid, on kinnitanud, et polnud firma tegevusega Lätis ja Nigeerias kursis.

Cambridge Analytica on lubanud uurida SCL Electionsi tegevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles