Kõnelused Ida-Ghouta viimase mässuliste käes oleva ala üle on ummikus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria poiss õhulöökides purustatud majas Doumas pühapäeval. Läinud nädalavahetusel algas inimeste evakueerimine linnast.
Süüria poiss õhulöökides purustatud majas Doumas pühapäeval. Läinud nädalavahetusel algas inimeste evakueerimine linnast. Foto: HAMZA AL-AJWEH/AFP

Süürias Ida-Ghoutas viimasena mässuliste kätte jäänud piirkonna Douma saatuse üle peetavad kõnelused on takerdunud erimeelsustesse ala kontrolliva islamirühmituse sees, ütlesid vaatlejad täna.

Kaks suuremat mässuliste rühmitust on viis nädalat kestnud valitsusvägede pealetungi tagajärjel viimastel päevadel nõustunud pärast kõnelusi Venemaaga lahkuma teistest Ghouta enklaavidest opositsiooni territooriumile Süüria loodeosas Idlibi provintsis.

Nüüd käivad läbirääkimised rühmitusega Jaish al-Islam, mis kontrollib Ghouta suurimat linna Doumat.

Pealetung ja lahingud linnas on suuremalt jaolt vaibunud, kuid kõnelused ei ole veel vilja kandnud.

«Läbirääkimised käivad, aga neid pärsivad mässurühmituse siselahkhelid,» ütles vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus direktor Rami Abdel Rahman. «Jaish al-Islami komandörid on eri meelt ja mõned on kokkuleppe vastu.»

Abdel Rahmani sõnul on viie Süüria valitsusvägede sõduri mahalaskmine laupäeval märk sellest, et rühmituse karmima liini pooldajad püüavad leppimist takistada.

Potentsiaalne leppimiskokkulepe tähendaks, et Jaish al-Islamil tuleb relvad maha panna, kuid selle liikmed võivad Doumasse jääda. Linna paigutataks ka Vene sõjaväepolitsei, naaseksid režiimi institutsioonid ja taastuks elutähtsate teenused nagu vesi ja elekter pakkumine.

Süüria valitsusväed Doumasse ei siseneks.

Mässulised, kes relvi loovutama ei nõustu, toimetataks bussidega välja, ütles vaatluskeskuse juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles