Erdoğan: Türgi loodab endiselt ELi pääseda (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Hassene Dridi / AP / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles täna enne tippkohtumist Euroopa Liidu liidritega, et Ankara eesmärk on endiselt saada Euroopa Liidu täieõiguslikuks liikmeks.

«ELi liikmesus on jätkuvalt meie strateegiline eesmärk,» ütles Erdoğan Istanbuli lennujaamas enne lendu Bulgaariasse Varna linna kõnelustele Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Donald Tuski, Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri ja ELi eesistujariigi Bulgaaria peaministri Boiko Borisoviga.

Türgi president lisas, et Ankara ei luba takistuste seadmist oma õigusele jõuda täieõigusliku liikmesuseni. «Me absoluutselt ei luba mõnedel ringkondadel – kelle kavatsusi ja eesmärke me läbi ja lõhki teame – sulgeda Türgile lugupeetud, võrdse ja väärilise ELi liikme väljavaadet,» sõnas ta.

EL alustas Türgiga liitumisläbirääkimisi 2005. aasta oktoobris, kuid kõnelustel on praeguseks saavutatud vaid nappi edu. 35 läbirääkimispeatükist on praeguseks avatud 16 ja suletud vaid üks.

EL lubas 2016. aasta märtsis Türgiga sõlmitud rändeleppes liitumisläbirääkimisi kiirendada.

Erdoğan süüdistas ELi topeltstandardites ja heitis blokile taas ette suutmatust aidata Türgil toime tulla 3,5 miljoni Süüria põgenikuga, keda Ankara võõrustab.

«Me kavatseme tuletada neile taas meelde, et Türgi ei salli silmakirjalikkust. Kahjuks ei ole EL näidanud ega näita sama siirust ja lojaalsust, mida meie oleme oma kohustuste täitmisel näidanud,» lausus ta.

Pooled üritavad potentsiaalselt tormilisel Varna kohtumisel otsida viise Euroopa Liidu ja Türgi suhete parandamiseks. Arutelule tulevate teemade seas on inimõiguste olukord Türgis pärast 2016. aasta riigipöördekatset ning Türgi ELiga liitumise kõnelused.

Kõnelusi varjutavad ka Türgi erimeelsused Kreeka ja Küprosega Vahemere idaosas ja Egeuse merel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles