Varoufákis pürib äsjaasutatud parteiga europarlamenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka endine rahandusminister Giánis Varoufákis uue partei MeRA25 asutramise pressikonverentsil Ateenas.
Kreeka endine rahandusminister Giánis Varoufákis uue partei MeRA25 asutramise pressikonverentsil Ateenas. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS

Kreeka endine rahandusminister ja kasinuspoliitika vastane Yanis Varoufákis asutas uue erakonna, millega kavatseb minna järgmise aasta Euroopa Parlamendi valimistele.

«Me ei hakka hämama,» ütles 57-aastane majandusprofessor pressikonverentsil teatrilaval, mida dekoratsioonina kaunistas punane neoonsilt loodava partei nimega MeRA25.

Varoufákis lubas anda kreeklastele realistlikku lootust ja ütles, et rohujuuretasandi euroopameelsed liikumised koosnevad vasakpoolsetest, liberaalidest, rohelistest ja feministidest.

MeRA25 on osa riikideülesest võimuladviku vastasest liikumisest DiEM25, mis nõuab Euroopas nn uue kokkuleppe sõlmimist.

Tegemist on lühendiga nimest Movement for Democracy in Europe (by) 2025.

Varoufákise sõnul ei ole Euroopal tegelikult parlamenti. «See on alati olnud viigileheks, et varjata tegeliku demokraatliku protsessi puudumist,» lisas ta.

Liikumisel DiEM25 ei ole ametlikku liidrit. Liikumisega ühinenud riikides valitakse lähikuudel peasekretär, valimistel esitatavad kandidaadid ja koostatakse iga riigi valimisplatvorm, seletas Kreeka endine rahandusminister.

Nn vastutustundlikku allumatust lubaval algatusel on tema sõnul liikmeid Prantsusmaal, Saksamaal, Suurbritannias, Iirimaal, Portugalis, Poolas ja Leedus. Ettevõtmist toetavad sellised avaliku elu tegelased nagu Kanada ajakirjanik Naomi Klein, USA intellektuaal Noam Chomsky ja Briti muusik Brian Eno.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles