Tusk: EL-i ja Türgi kõnelustel ei saavutatud lahendusi ega kompromisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk.
Donald Tusk. Foto: STOYAN NENOV/REUTERS/Scanpix

Euroopa Liit ja Türgi ei suutnud saavutada esmaspäeval peetud kõnelustel ühtegi konkreetset lahendust või kompromissi, ütles Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk pärast kohtumist Türgi presidendiga Bulgaarias.

«Kui te küsite, kas me jõudsime mõne konkreetse lahenduse või kompromissini, siis vastus on ei,» ütles Tusk.

Tusk ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kohtusid Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga Varnas.

«Mida ma saan öelda, on see, et ma tõstatasin kõik meie mured. Nagu te teate, see oli pikk nimekiri, sealhulgas õigusriik ja ajakirjandusvabadus Türgis, ning Türgi kahepoolsed suhted (EL-i) liikmesriikidega, samuti olukord Süürias,» ütles Tusk.

«Tänane meie kohtumine oli pühendatud meie dialoogi jätkamisele ja me leppisime kokku, et me peaksime jätkama meie dialoogi tõesti väga rasketes tingimustes,» ütles Tusk ühisel pressikonverentsil Erdoğani ja Junckeriga.

«Minu seisukoht on selge, ainult edusammud neis küsimustes võimaldab meil parandada EL-i ja Türgi suhteid, sealhulgas liitumisprotsessi,» lisas ta.

Erdoğan kordas juba varem esmaspäeval öeldut, et Türgi tahab ikka veel EL-iga ühineda. Ta rõhutas, et ei soovi "ebaõiglast kriitikat".

«Me loodame, et oleme jätnud väga raske perioodi Türgi ja EL-i suhetes selja taha,» sõnas Erdoğan.

«Me ei taha kõrvalekalduvat või ebaõiglast kriitikat sellistel tundlikel teemadel nagu võitlus terrorismi vastu, me ootame tugevat toetust,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles