Austraalia teatas kahe Vene diplomaadi väljasaatmisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia peaminister Malcolm Turnbull.
Austraalia peaminister Malcolm Turnbull. Foto: AFP / Scanpix

Austraalia ühines teisipäeval USA ja teiste Suurbritannia liitlastega, teatades kahe Vene diplomaadi väljasaatmisest seoses närvimürgirünnakuga endise Vene topeltagendi ja tema tütre vastu Inglismaal Salisburys.

Peaminister Malcolm Turnbull ütles, et need kaks Vene diplomaati olid "deklareerimata luureohvitserid" ning neil on riigist lahkumiseks aega seitse päeva.

Turnbull ütles, et otsus peegeldab Salisbury rünnaku šokeerivat iseloomu, sest tegemist oli esimese keemiarelva ründava kasutamisega Euroopas alates Teisest maailmasõjast, mis hõlmas äärmiselt letaalse aine kasutamist asustatud piirkonnas, seades ohtu suure hulga inimeste elud.

Turnbulli sõnul järgnes otsus Londoni teatele, et 4. märtsil Sergei Skripali ja tema tütre Julia vastu kasutatud aine oli Venemaal välja töötatud sõjalise otstarbega närvimürk.

"Sellist rünnakut ei saa taluda ükski suveräänne riik," lisas ta.

"Me toetame jõuliselt üleskutset Venemaale, et see avalikustaks täies mahus oma keemiarelvaprogrammi kooskõlas rahvusvahelise õigusega," ütles Turnbull.

Washington teatas esmaspäeval 60 Vene diplomaadi väljasaatmisest USA-st. Kanada, Ukraina, Albaania, Makedoonia, Norra ja 16 Euroopa Liidu riiki teatasid samuti Vene diplomaatide väljasaatmisest.

Venemaa on eitanud seotust Skripali juhtumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles