Põhja-Korea liider Kim Jong-un võis käia visiidil Hiinas (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: KCNA VIA KNS/AFP/Scanpix

Erirongi saabumine Pekingisse ja ebaharilikult karmid julgeolekumeetmed külalistemaja lähistel, kus prominentsed põhjakorealased on varem ööbinud, suurendasid eile spekulatsioone, et Põhja-Korea liider Kim Jong-un saabus oma esimesele ametlikule visiidile Hiinasse. Täna lahkus rong Hiinast.

Kimil on kavas kohtuda aprilli lõpus Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini ja mais USA riigipea Donald Trumpiga, kuid võimaliku Hiina-visiidi kohta ei ole midagi teada antud.

Hiina on olnud Põhja-Korea kõige tähtsam liitlane, kuigi kahe riigi suhted on olnud viimasel ajal jahedad seoses Pyongyangi tuumarelva- ja kaugmaarakettide programmiga.

Esmaspäeva õhtul saabus Diaoyutai külalistemajja Pekingis sõidukite konvoi ja hiljem nähti seal sõjaväe auvahtkonda. Sellele järgnesid Jaapani rahvusringhäälingu NHK ja NTV teated, et Põhja-Korea erirong saabus Pekingisse.

Hiina välisministeeriumi kõneisik ei soovinud teadet kommenteerida ning ka Põhja-Korea riigimeedia ei ole teatanud delegatsiooni sõitmisest Hiinasse.

Põhja-Korea ja Hiina vahelisel Sõpruse sillal rakendati aga enne erirongi läbisõitu karme julgeolekumeetmeid. Rongi nähti läbimas mitut jaama teel Põhja-Koreast Pekingisse.

NTV ütles, et rohelise ja kollasega värvitud rong tundus olevat väga sarnane sellele, millega Kim Jong-uni isa Kim Jong-il 2011. aastal Pekingisse sõitis. Rongil on 21 vagunit.

Valge Maja kõneisik Raj Shah ütles eile, et USA ei saa kinnitada teateid Kimi külaskäigust Hiinasse. Shah kordas samas Trumpi plaani kohta kohtuda Põhja-Korea liidriga.

Täna hommikul oli peatatud liiklus Pekingis Tiananmeni väljaku juures, mis suurendas veelgi spekulatsioone, et Põhja-Korea liider Kim Jong-un viibib Hiinas.
Täna hommikul oli peatatud liiklus Pekingis Tiananmeni väljaku juures, mis suurendas veelgi spekulatsioone, et Põhja-Korea liider Kim Jong-un viibib Hiinas. Foto: WANG ZHAO / AFP / SCANPIX

Rong kõrge Põhja-Korea ametiisikuga lahkus teisipäeval Pekingi raudteejaamast, teatas Jaapani uudisteagentuur Kyodo. Agentuuri andmeil ei ole aga selge, kas Kim oli rongis. 

Hiina võimud lubasid tuua selgust kuulujuttudesse Kim Jong-uni või mõne teise kõrge Põhja-Korea ametniku visiidi kohta sobival ajal. Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying ütles briifingul, et temal hetkel info puudub, kuid see avaldatakse ettenähtud ajal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles