Uus-Meremaa ei leia väljasaatmiseks Vene spioone (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern.
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern. Foto: ANDY WHARTON / AFP / SCANPIX

Uus-Meremaa teatas täna, et saadaks meeleldi välja Vene spioone vastusena endise Vene topeltagendi mürgitamisele Suurbritannias, kuid ei suuda riigist ainsatki Vene luurajat leida.

USA, Kanada, Austraalia ja paljud Euroopa riigid saatsid seoses närvimürgirünnakuga Sergei Skripali ja tema tütre vastu Salisburys kokku välja üle saja Vene diplomaadi.

Endine Briti koloonia ja Londoni lähedane liitlane pakkus põhimõttelist toetust, kuid tõdes, et Vene luuretegevuse puudumisel ei saa nad palju ette võtta.

«Me oleme viinud Uus-Meremaal läbi kontrolli. Meil ei ole siin deklareerimata Vene luuretöötajaid. Kui oleks, siis saadaksime nad välja,» ütles peaminister Jacinda Ardern riigiraadiole. «Kas mind üllatab, et Uus-Meremaa ei ole nende nimekirja tipus? Tegelikult mitte.»

Ardern lisas, et Uus-Meremaa uurib, milliseid samme riik saaks astuda, et toetada rahvusvahelist kogukonda Salisbury rünnakuga seoses.

Venemaa on eitanud oma seotust tapmiskatsega, mille tagajärjel on Skripal ja tema tütar raskes seisundis haiglas ja mille puhul oli tegemist ilmselt esimese närvimürgirünnakuga Euroopas pärast Teist maailmasõda.

Uus-Meremaa kuulub luureinfo jagamise võrgustikku «Viis silma», milles osalevad lisaks USA, Suurbritannia, Kanada ja Austraalia.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles