Venemaa laseb Twitteri kasutajatel otsustada, milline USA konsulaat sulgeda

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Venemaa saatkond Washingtonis USAs.
Venemaa saatkond Washingtonis USAs. Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Venemaa on juba teatanud, et kavatseb vastata Ameerika Ühendriikide otsusele saata välja 60 diplomaati vähemalt sama karmilt. Milliseid meetmeid täpselt rakendada, saavad aga otsustada ka sotsiaalvõrgustiku Twitteri kasutajad.

Nii on USA saatkond Washingtonis pannud Twitterisse üles küsitluse, kus inimesed saavad hääletada, kas sulgeda USA konsulaat Vladivostokis, Jekaterinburgis või Peterburis.

Ameerika Ühendriikide poliitilise mõttekoja Atlantic Council ekspert Mark Simakovsky ütles Foreign Policyle, et tõenäoline oleks Vladivostoki konsulaadi sulgemine, kuna USA otsustas sulgeda Venemaa konsulaadi Seattle'is – nii oleks rannikulinna konsulaadi sulgemine vastukaaluks teise rannikulinna konsulaadi sulgemisel.

Simakovsky ennustas ühtlasi, et kui Venemaa teatab USA diplomaatide välja saatmisest umbes samas suurusjärgus kui tegi USA eile, siis kaks kolmandikku väljasaadetutest oleks Moskva saatkonna töötajad ja ülejäänud konsulaartöötajad mujal Venemaal.

Eksperdi hinnangul kärbib viimane meetmete laine koos Vene konsulaadi sulgemisega San Franciscos juba eelmisel aastal oluliselt Venemaa võimekust kaitsta USA pinnal oma äri-, luure- ja diplomaatilisi huve. «USA juhtkond ei pidanud tegelikult minema nii kaugele,» lisas Simakovsky. «Seda tuleks näha kui märkimisväärset asjaolu.»

Esmaspäeval otsustasid USA, 14 Euroopa Liidu riiki, Kanada, Ukraina ja veel mõned riigid saata välja kokku sadakond Vene diplomaati vastusena endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamisele närvigaasiga. Suurbritannia oli juba varem teatanud 23 diplomaadi välja saatmisest.  

Tagasi üles