Ida-Ghoutast lahkus seni suurim mässajate ja tsiviilisikute konvoi (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ghoutast evakueeritud Süüria tsiviiliskud ja mässulised saabumas Ariha linna riigi loodeosas Idlibi provintsis.
Ida-Ghoutast evakueeritud Süüria tsiviiliskud ja mässulised saabumas Ariha linna riigi loodeosas Idlibi provintsis. Foto: AAREF WATAD / AFP / SCANPIX

Süüria pealinna Damaskuse lähedal asuvast Ida-Ghouta piirkonnast lahkus ööl vastu tänast seni suurim konvoi mässuliste ja tsiviilisikutega, teatas riigimeedia.

Sada bussi kokku 6749 inimesega, kellest umbes veerand olid võitlejad, lahkusid enklaavi osast, mis oli islamistliku rühmituse Faylaq al-Rahman mässuliste kontrolli all, vahendas Süüria riiklik uudisteagentuur SANA.

Evakueerimine toimus osana läinudnädalasest leppest islamistide ja Venemaa vahel.

Venemaa-toetatavad Süüria valitsusväed ja nendele lojaalsed võitlejad alustasid 18. veebruaril brutaalset pealetungi, mille käigus on tagasi hõivatud üle 90 protsendi endisest mässuliste kantsist Ida-Ghoutast.

Moskva on aidanud seni saavutada kaks inimeste Ghoutast evakueerimise lepet.

Möödunud nädalal jõustunud leppe kohaselt lahkusid rühmituse Ahrar al-Sham islamistid enklaavi lääneosas asunud Harasta linnast.

Kokkuleppest Faylaq al-Rahmaniga teatati läinud reedel ja see jõustus järgmisel hommikul.

Laupäeval evakueeriti piirkonnast tuhat inimest, sealhulgas mässulised, nende sugulased ja teised tsiviilisikud. Pühapäeval lahkus 5435 inimest.

Süüria president Bashar al-Assad on kasutanud selliseid kokkuleppeid, et võtta tagasi alasid, mille režiim on seitse aastat tagasi alanud ülestõusu järel kaotanud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles