Kemerovo põlengus teadmata kadunud lapse viimane kõne: ütle emale, et ma armastan teda (15)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal Kemerovo kaubanduskeskuse traagilises põlengus hukkus kümneid lapsi, kes olid tulnud vabal päeval kinno ja mängumaale. «Ütle emale, et ma armastan teda,» oli põlengu ühe ohvri viimane sõnum.

«Kell 16.11, kohe pärast põlengu puhkemist helistas mu vennatütar Vika ja ütles, et nad põlevad, aga kinosaali uksed on kinni. Ma rääkisin talle, et ta kataks nina kinni ja hingaks läbi riide. Aga tema ütles mulle: ««Ütle emale edasi, et ma armastan teda», ja siis kõne katkes,» rääkis kadunuks jäänud tüdruku sugulane Komsomolskaja Pravdale.

Kemerovo põlengus lõksu jäänud laste kirjad sotsiaalmeedias.
Kemerovo põlengus lõksu jäänud laste kirjad sotsiaalmeedias. Foto: Sotsiaalmeedia

Terve klass jäi tulevangi

Põlengu puhkemise ajal olid seansid kolmest kinosaalist kahes, ühes näidati «Sherlock Gnomesi » ja teises «Peeter Pikkkõrv».   Treševski kooli 5 a klass (17 last) oli tulnud Kemerovosse tähistama koolivaheaja algust koos klassijuhataja ja kahe lapsevanemaga.  Täiskasvanud pääsesid, sest ei jäänud multifilmi vaatama ja läksid keskusesse jalutama. Lapsed jäid kinosaali lõksu ja neist kedagi ei ole leitud.

Komsomolskaja Pravda teatel püüdsid mitu neljandale korrusele lõksu jäänud inimest aknast alla hüpates end päästa. U 30aastane mees sai hüpates viga ja möödakäijad andsid talle autoapteeki kasutades esmaabi. Samuti alla hüpanud u 11-14-aastane poiss aga ei suutnud hüpata kangani, millega juures olnud inimesed tahtsid teda kinni püüda. Ta kukkus vastu varikatust ja ei jäänud ellu.

Venemaa Kemerovo elanik Ljubov Vasenko oli 25. märtsil süttinud kaubanduskeskuse Talvine Kirss neljanda korruse basseinis, kui puhkes põleng.

«Meid oli basseinis kümmekond inimest, kui meile karjuti, et peaksime jooksma, ja me ei jõudnud isegi riidesse panna, haarasime kappidest riided kaasa,» rääkis Vasenko Komsomolskaja Pravdale. Basseinis olnud inimesed jooksid katusele, üks meestest sattus paanikasse ja tegi ettepaneku alla hüpata, sest katus kukub kohe sisse. «40 minutit helistasime igale poole, karjusime rõdult, et meid päästetaks, kuid kedagi ei tulnud.»

Lastemängualal kasutati küünlaid

Kaubanduskeskuse turvamehe sõnul möödus ta põlengupaigast umbes viis minutit enne õnnetuse algust, kirjutab lenda.ru. «Sel hetkel paigaldati seal  lauakesi, midagi tähistati. Mäletan kindlasti, et neil olid küünlad,» rääkis turvamees. Mehe sõnul läks ta kaugemale, et tegeleda teismelistega, kes küll mängisid, kuid ei tahtnud maksta. «Ajasin kümmekond poissi-tüdrukut tänavale ja kui nad välja läksid, siis märkasin, et kuskilt tuleb suitsu,» meenutas mees 25. märtsi sündmusi. Põlengukohas oli palju väikseid lapsi, kes tegid dinosaurustega pilti. «Ma jooksin sinna ja tassisin nii palju lapsi välja kui vähegi võimalik. Seal oli väga palju suitsu…»

Kinosaali jäänud lapsi ei õnnestunud päästa

«See oli õudne, mis toimus,» meenutas pühapäevast katastroofi koos perega kohapeal olnud Anna Zartšneva. Kemerovo keskus oli tema sõnul rahvast täis, parkimiskohti nappis, paljud olid tulnud koos peredega. «Keset filmi tehti äkki uksed lahti ja keegi karjus, et on tulekahju,» rääkis naine. Tema sõnul filmi näitamist ei katkestatud ning saali ei valgustatud. Rahvamass murdis ühest väiksest uksest välja.

«Saalist välja saades nägime paksu musta suitsu, mis kattis kogu laste mänguala. Hingata ei olnud midagi,» rääkis Zartšneva. Trepi juurde jõudes ootas neid ees paanikas rahvamass, keegi läks lifti. Naise sõnul seisid lähedal keskusetöötajad, kes ei osanud midagi teha. «Keegi mees karjus, et ühes kinosaalis on veel lapsi. Dima (abikaasa - toim) leidis kellegi maha jäetud mütsi, lasi selle vett täis ja püüdis sellega saali pääseda, kuid suits oli nii tihe ja kuum, et müts ei aidanud.»

Kui naise kaaslane küsis turvatöötajalt, kas tal on gaasimaski, siis laiutas mees vaid käsi. Laste juurde jõudmine ilma erivarustuseta osutus võimatuks. «Danja (tütar – toim) hakkas nutma ja karjus isa hüüdes: «Meie isa sureb!»,» meenutas naine.

Kui perel õnnestus lõpuks majast välja saada, siis nägid nad, kuidas keskuses olnud inimesed takistasid päästeautode saabumist, püüdes oma sõidukit päästa. «Kolmanda ja neljanda korruse akendest tuli musta suitsu, aga pärast lahvatasid välja ka leegid. Dima ei suuda endale andestada, et ta ei suutnud laste juurde jõuda. On ainult küsimus, miks pidid need lapsed kannatama,» rääkis naine.

«Umbes kolme ja poole aastane poiss istus mängutoas ühe atraktsiooni võrgust puuris, kui põleng puhkes, ja ei tahtnud välja tulla. Nooruke kassapidaja suutis sinna ronida ja ta välja tuua, võtsin ta kätele ja jooksin trepist alla,» rääkis Konstantin Kolubuhov. Mehe sõnul on laps praegu temaga samas haiglas kergete põletushaavadega.

Vanemad kaotasid lapsed silmist

«Me arvasime alguses, et tegu on õppustega või millegi sellelaadsega,» rääkis Kemerovo kaubanduskeskuses Talvine Kirss puhkenud põlengu pealtnägija Dmitri Horošavits. Kui kinosaali uks lõpuks avanes, siis ei olnud koridoris enam midagi näha, ainult kuum suits. Isegi meetri kaugusele ei näinud ja hingata polnud midagi.

«Vanemad kaotasid väikseid lapsi, seda ei ole võimalik lihtsalt kirjeldada,» sõnas mees. Pealtnägija sõnul venis ka päästjate ja kiirabi saabumine. «Inimesed lõid aknad sisse ja hüppasid välja. Mitte keegi ei hoiatanud põlengu eest, ei mingeid hoiatussignaale, isegi esimese korruse varuväljapääs oli lukus,» kirjeldas ta olukorda. Mehe sõnul ei saa ta siiani aru, kuidas nende perel õnnestus põlevast lõksust eluga pääseda.

Kommentaarid (15)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles