Venelased pahased: Kemerovo põlengu ajal olid tele-eetris mängusaated ja filmid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kemerovo ostukeskuse põleng.
Kemerovo ostukeskuse põleng. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Paljud venelased on pärast traagilist põlengut Kemerovo kaubandus- ja meelelahutuskeskuses väljendanud sotsiaalmeedias pahameelt riiklike telekanalite käitumise üle, kes pühapäeva õhtul, kui leegid lõõmasid, jätkasid tavapärase programmi näitamist.

Üks, kes vähemalt 64 inimese elu nõudnud põlengu kajastust häbiväärseks nimetas, on ajakirjanik Ilja Varlamov. Ta postitas kaadreid sellest, mida näidati teleris õnnetuse ajal: muuhulgas oli eetris telemäng, mängufilm ja saatelõik, kus Vene president Vladimir Putin paistis mängivat tiibklaveril.

On neidki, kelle arvates vältisid telekanalid 25. märtsi õhtul katastroofist rääkimist, kuna võimud ei soovi nn halbadele uudistele tähelepanu tõmmata. Näiteks tõstis Jelizaveta Aleksandrova-Zorina Facebookis esile telekanali Rossija jutusaadet, kus saatejuht Vladimir Solovjov arutles küsimuse üle, miks Ameerika Venemaad vihkab.

Facebooki kasutaja Natalja Gevorkjan võrdles Kemerovo katastroofi kajastust allveelaeva Kursk uppumise kajastusega 2000. aastal, väites, et ajakirjanduse kvaliteet on vahepealsete aastatega kahanenud.

Kreml on etteheiteid traagilise teema teadlikust vältimisest nimetanud absurdseks ja rumalaks.

Oli neidki, kes asusid telekanalite kaitsele. Mõned Twitteri kasutajad ja ka uudisteportaal Meduza tõid välja telekanali Rossija-24, kes alustas otseülekannet Kemerovost ajal, kui teatati esimestest ohvritest.

Meduza tõi ka välja, et NTV oli ainus üleriigiline Vene telekanal, kelle pühapäevases programmis on pealelõunane uudistesaade ning see algas lõiguga Kemerovost. Laia vaadatavusega kanalid Rossija-1 ja Pervõi Kanal rääkisid tulekahjust Siberi meelelahutuskeskuses aga esimest korda oma õhtuses uudistesaates.

Meduza hinnangul pole Vene riigikanalid enam pärast Beslani pantvangikriisi 2004. aastal kuigi altid andma eetrisse programmiväliseid uudistesaateid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles