Video: Montenegro otsustas välja saata ühe Vene diplomaadi (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Montenegro lipp.
Montenegro lipp. Foto: ERIC VIDAL/REUTERS/Scanpix

Montenegro võimud teatasid täna otsusest saata seoses Salisbury juhtumiga välja üks Vene diplomaat.

«Montenegro valitsus kuulutab saatkonnas töötava Vene diplomaadi ebasoovitavaks isikuks,» säutsus Montenegro valitsus Twitteris. Veel enne seda levis uudis Balkani meedias. Valitsus ütles, et diplomaadil on riigist lahkumiseks nädal aega.

Lisaks võttis valitsus tegutsemisloa Vene aukonsulilt Montenegros, lisati teates.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg avaldas eile pealelõunal meetmed vastuseks Vene endise topeltagendi Sergei Skripali mürgitamisele Inglismaal. NATO vähendab alliansi juures tegutseva Venemaa esinduse diplomaatide arvu 30-lt 20-le.

NATO tühistas Vene NATO esinduse liikmetest seitsme akrediteeringu ja lükkas tagasi kolme Vene ametniku akrediteerimistaotluse, vähendades Vene esinduse suurust 10 liikme võrra, ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg täna Brüsselis, kuid kinnitas, et koosseisu vähendamine ei too kaasa muudatust koostööformaadi olemuses.

Peasekretär lisas, et 20 Vene ametniku suurusest esindusest piisab dialoogi pidamiseks Moskvaga.

«See saadab selge sõnumi Venemaale, et tema käitumise vastuvõetamatul ja ohtlikul käitumise mustril on tagajärjed. Lisaks järgneb see Venemaa konstruktiivse vastuse puudumisele sellele, mis juhtus Salisburys,» lausus ta.

Stoltenberg märkis, et kuigi sammu kutsus esile endise Vene topeltagendi ja tema tütre mürgitamine Inglismaal, siis selle alus NATO liitlaste ühine vastus Venemaa hoolimatu käitumise mustrile.

«Meie sammud peegeldavad kõigi liitlaste tõsist julgeolekumuret ning on osa koordineeritud rahvusvahelistest püüetest vastata Venemaa käitumusele,» ütles NATO peasekretär.

Alliansi sammud on proportsionaalsed ja kooskõlas meie õiguslike kohustustega, lisas ta.

«Tänane otsus ei muuda NATO poliitikat Venemaa suhtes. NATO jääb truuks tugeva kaitse ja dialoogivalmiduse rööpsele lähenemisele, jätkates tööd NATO-Vene nõukogu järgmiseks kohtumiseks.»

Eile pärastlõunal teatas kolme Vene diplomaadi väljasaatmisest ka Moldova, vahendab Interfax, mis tähendab, et koos Suurbritannia endaga on seoses närvimürgirünnakuga endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre vastu Inglismaal Salisburys Vene diplomaate solidaarsusest välja saatnud 27 riiki.

Telejaama Sky News andmetel võib ka Belgia langetada otsuse saata välja Vene diplomaadid.

«Oodatavasti teatab Belgia diplomaatide väljasaatmisest täna. Nende hulk ei ole veel kindel,» edastas telejaam eile.

Belgia ajaleht Soirée kirjutas varem allikatele viidates, et teiste Euroopa Liidu riikide eeskujul arutatakse Vene diplomaatide väljasaatmist teisipäeval valitsuse kitsa ringi nõupidamisel (KERN).

Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/Scanpix

Venemaa välisminister Sergei Lavrov süüdistas USAd liitlastele surve avaldamises ühisrinde moodustamiseks.

«See on kolossaalse surve, kolossaalse väljapressimise tulemus,» ütles Usbekistanis viibiv Lavrov, kelle sõnul on tegemist Washingtoni peamiste instrumentidega rahvusvahelisel areenil.

«Me vastame, ärge kahelge! Keegi ei soovi leppida nii matsliku käitumisega ja ka meie ei kavatse seda teha.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles