Suurbritannias on kasvanud mure paremäärmusliku terrorismi pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremäärmusliku Inglise Kaitseliiga (English Defence League) toetaja meeleavaldusel.
Paremäärmusliku Inglise Kaitseliiga (English Defence League) toetaja meeleavaldusel. Foto: Toby Melville / Reuters / Scanpix

Üha rohkem paremäärmuslasi suunatakse Briti valitsuse terroritõrje programmi Prevent ning alles hiljuti hoiatas Suurbritannia politsei, et paremäärmuslased kujutavad endast tõsist terroriohtu.

Viimase 12 kuu jooksul on politsei Suurbritannias hoidnud ära neli paremäärmuslaste terrorirünnakut.

Terrorismi ennetamise programmi Prevent suunatakse inimesi, kelle radikaliseerumise eest hoiatatakse politseid või kohalikke võime. Alates 2015. aastast on Briti koolidel, ülikoolidel ja tervishoiuasutustel kohustus kahtlustest võime teavitada.

Alates märtsist 2017 suunati programmi 968 paremäärmuslike vaadetega inimest, neist 272 olid alla 15-aastased. Seda on 28 protsenti enam, kui eelneva aasta kestel.

Kokku suunati aastaga Prevent programmi 7631 inimest (aasta varem 6093 inimest). 61 protsenti suunatutest ehk 3704 inimest kahtlustati islamiekstremisimis. See number on kahanenud aastaga enam kui veerandi võrra.

Suurem osa programmi suunatutest olid all 20-aastased ning üle neljandiku alla 15-aastased.

Prevent programm on alates selle algatamisest pidanud tõrjuma süüdistusi, et seda kasutatakse moslemikogukonnal silma peal hoidmiseks ning nii ministrid kui politsei on korduvalt kinnitanud, et eesmärk on võidelda igat laadi äärmuslusega.

Suurbritannias toimus mullu viis terrorirünnakut, neist neli korraldasid islamiäärmuslased ja ühe paremäärmuslane. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles