Kas Kim Jong-un tegi salastatud visiidi Pekingisse?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diaoyutai State külalistemaja ees oli liiklus suletud. Samas kohas on peatunud ka Kim Jong-il ja Kim Il-sung.
Diaoyutai State külalistemaja ees oli liiklus suletud. Samas kohas on peatunud ka Kim Jong-il ja Kim Il-sung. Foto: FRED DUFOUR/AFP/Scanpix

Põhja-Korea riigijuhtidele kuuluva rohelise soomusrongi märkamine ja salapärased autokolonnid annavad alust arvata, et Kim Jong-un võis eile ja täna Pekingit külastada. Tegu oleks Kimi esimese välisvisiidiga võimuletulekust alates.

Põhja-Korea siseasjadega kursis olev allikas teatas täna, et on tugev võimalus, et Kim Jong-un viibis Pekingis. Eile hakati spekuleerima kõrgetasemelise Põhja-Korea ametniku saabumise üle Hiina pealinna.

Teated said alguse sotsiaalmeedias jagatud postitustest, millelt oli näha Kimide dünastiale kuuluva rongi ilmumist Pekingisse. Lisaks sulgesid julgeolekujõud liikluse Diaoyutai külalistemaja ümber, kus eelnevad Põhja-Korea riigipead on viibinud.

Kui Kim tõepoolest Pekingit külastas, oleks tegu esimese korraga, mil riigijuht alates 2011. aastal võimule tulemisest oma jala ametlikult teise riigi pinnale asetab.

Hiina välisministeeriumi kõneisik Hua Chunying vastas küsimusele Kimi Pekingis viibimise kohta, et tal pole sellest aimugi.

CNNi meeskond nägi täna pärastlõunal autokolonni Pekingi raudteejaama saabumas ning Jaapani uudisteagentuur Kyodo teatas, et roheline soomusrong lahkus Hiina pealinnast tõenäoliselt Pyongyangi poole.

Samas on võimalik, et Kim saatis Pekingisse oma õe Kim Yo-jongi, kes külastas ka Pyeongchangi taliolümpiamänge Lõuna-Koreas.

«Mitmed teised vanemametnikud oleks võinud lennata eralennukiga, lahkuda ilma suurema kärata Pyongyangist ja kooskõlastanud Hiina võimudega vaikse saabumise,» märkis Põhja-Korea ekspert Michael Madden.

Kuid nii Kim Jong-il kui Kim Il-sung külastasid liitlasi Venemaad ja Hiinat rohelise soomustatud rongiga.

Lõuna-Korea ametnikud ei osanud Kimi visiiti Pekingisse kinnitada, kuid märkisid, et tegu oleks teretulnud märgiga Põhja-Korea ja Hiina suhete soojenemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles