Trump ei jäta: piirimüüri rahastamist kaalutakse sõjaväe eelarvest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko jalgpallifännid lipuga, millel kiri «Mis müür, Trump?».
Mehhiko jalgpallifännid lipuga, millel kiri «Mis müür, Trump?». Foto: Tony Gutierrez/AP/Scanpix

President Donald Trump kaalub väidetavalt USA-Mehhiko piirimüüri rahastamist sõjaväe eelarvest, kuna tulevases riigieelarves sellele raha ei eraldatud.

Allikate sõnul arutas Trump asja Senati spiikri Paul Ryaniga pärast seda, kui Kongressis vastu võetud tuleva aasta riigieelarves piirimüüri ehitamiseks raha ei eraldatud.

Trump ei olnud leppega rahul ja lubas, et ei kavatse enam taolist lepet allkirjastada.

Pole kuigi selge, kui tõsiselt Trump selle lahenduse elluviimist kaalus, kuid tõenäoliselt kohtaks see kohe Kongressi vastuseisu.

Varem on president lubanud panna piirimüüri eest maksma Mehhiko ning pole endiselt mõttest täielikult loobunud. Viimased plaanid kätkevad Mehhikole kehtestatavaid võlamakseid või kaubandusläbirääkimiste käigus sõlmitavaid kokkuleppeid.

Presidendi mõttemõlgutusi on kinnitanud ka üks administratsiooni vanemliige, kelle sõnul on üks võimalik variant ka piirimaksude suurendamine, millega siis osaliselt müüri ehitust rahastada.

Kindel on aga see, et praegu piirimüüri ehitamisega ei alustata, sest Kongressi vastuvõetud eelarve eraldab vahendeid ainult olemasoleva piiritaristu uuendamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles