Ajalooline video: Kim kutsus Xi Põhja-Koreasse külla (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un abikaasa Ri Sol-juga kohtumisel Hiina presidendi Xi Jinpingi ja Peng Liyuaniga Pekingis.
Kim Jong-un abikaasa Ri Sol-juga kohtumisel Hiina presidendi Xi Jinpingi ja Peng Liyuaniga Pekingis. Foto: AP/Scanpix

Hiina president Xi Jinping võttis vastu Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni küllakutse Pyongyangi, teatas täna Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA.

«Kim Jong-un esitas Põhja-Korea valitseva partei ja valitsuse nimel president Xi Jinpingile kutse ametlikuks visiidiks talle sobival ajal ja see võeti rõõmuga vastu,» teatas KCNA.

«Pole küsimustki, et mu esimene välisvisiit pidi olema just Hiina pealinna. On minu püha kohus väärtustada ja jätkata Hiina ja Põhja-Korea läbi generatsioonide kestnud suhteid,» ütles Kim ise Hiina visiidi ajal toimunud banketil.

Kim märkis kõnes, et Põhja-Korea ja Hiina rahvas on aastakümneid ohverdanud elusid ja valanud verd ühiste võitluste ja eesmärkide nimel.

«Me oleme kogenud, et meie elud on lahutamatud ja aru saanud, kui tähtis on rahu ja stabiilsus regioonis nende kahe rahva jaoks, keda eraldab vaid jõgi,» lisas Kim.

Põhja-Korea liider kinnitas Hiina presidendile, et tema riik on pühendunud tuumarelvadest loobumisele.

«Korea poolsaare denukleariseerimise saab lahendada, kui Lõuna-Korea ja USA vastavad meie heatahtlikele püüdlustele ning loovad rahu ja stabiilsuse atmosfääri. Seda samal ajal, kui alustavad edumeelset ja üheaegset tegutsemist rahu saavutamiseks,» ütles Kim.

Kimi mitteametlik Hiina visiit kestis pühapäevast tänaseni ja teda saatis tema naine Ri Sol-ju. Kim sõitis visiidile Hiina presidendi Xi Jinpingi kutsel.

Arvatakse, et Xi tahtis Kimiga kokku saada enne maikuus aset leidvat tippkohtumist, kus Põhja-Korea liider kohtub USA presidendi Donald Trumpiga.

Xinhua andmetel kinnitas Kim visiidi ajal, et Põhja-Korea soovib Ühendriikidega dialoogi ja on valmis kahe riigi tippkohtumiseks.

Valge Maja kõneisik Sarah Sanders ütles, et president Donald Trump sai Xilt teate kohtumisest eile.

Sandersi sõnul näitavad Xi ja Kimi kõnelused, et USA poliitika maksimaalse surve avaldamisest Põhja-Koreale on loonud soodsa keskkonna kõnelusteks.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles