Poola soetas 3,8 miljardi euro eest Patriot raketitõrjesüsteemi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola kaitseminister Mariusz Blaszczak Patrioti ostulepingut allkirjastamas.
Poola kaitseminister Mariusz Blaszczak Patrioti ostulepingut allkirjastamas. Foto: ALIK KEPLICZ/AP/Scanpix

Poola president Andrzej Duda nimetas Patriot-tüüpi raketitõrjesüsteemi ostmist ajalooliseks hetkeks, mis lubab Varssavil asuda NATO liitlastega raketitõrje tegevust koorineerima.

Poola allkirjastas täna lepingu 3,8 miljardi euro eest USA-lt Patriot-tüüpi raketitõrjesüsteemi ostmiseks.

«See on erakordne, ajalooline hetk. See on Poola tutvus uue, kaasaegse tehnoloogia, kaasaegse relvastuse ja kaitsevõimekuse maailmaga,» sõnas Duda allkirjastamistseremoonial.

USA firmaga Raytheon allkirjastatud tehingu tulemusel peaks Poola saama neli raketitõrjesüsteemi, esimene neist jõuaks Poola 2022. aastal. Patriot-süsteemid on mõeldud rakettide ja lennumasinate allatulistamiseks.

Kõnealune Patriot-süsteem hõlmab 16 stardiseadeldist, nelja radarit ja tulekontrollisüsteemi ning osa sellest valmistatakse Poolas.

Patriot-süsteemi soetamine lubab Poolal asuda koordineerima raketitõrjeoperatsioone NATO liitlaste Saksamaa, Hollandi, Hispaania ja Kreekaga, kellel sama tüüpi süsteemid juba olemas on.

Leping sisaldas ka võimalust uue ostu tegemiseks ning soovi korral ka 360-kraadi laiuse tegevusraadiusega radari ja püüdurraketi ostmiseks.

«Me ootame Poolalt üsna pea teise faasi juurde liikumist,» sõnas Raytheoni juhataja Wes Kremer. «Nad on avaldanud soovi see aasta lõpuks ära teha.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles