London võib Venemaale täiendavad sanktsioonid kehtestada (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõdurid kaitseriietuses.
Briti sõdurid kaitseriietuses. Foto: Andrew Matthews/PA Wire/PA Images/Scanpix

London võib rakendada Venemaa suhtes Sergei Skripali mürgitamisega seoses täiendavaid sanktsioone, ütles Suurbritannia Moskva-saadik Laurie Bristow.

«Me likvideerisime Suurbritannias Vene diplomaatilise missiooni varjus tegutsenud salajase luureagentide võrgu. Tugevdasime piirikontrolli ja võitleme innukalt Vene riigiga seotud isikute korruptsioonikuritegudega Suurbritannias. Loomulikult on muid võimalikke meetmeid, mille järgi peame tõenäoliselt pöörduma,» ütles Bristow Skripali asjus välissaadikutele korraldatud teabetunnis. 

«Meie põhieesmärk, nagu ma juba ütlesin, on tagada meie riigi julgeolek,» rõhutas ta. Endine Vene sõjaväeluure (GRU) ohvitser Sergei Skripal ja tema tütar Julia mürgitati närvimürgiga 4. märtsil  Suurbritannias Salisburys. Mõlemad on jätkuvalt kriitilises seisundis haiglas.

Briti valitsuse teatel viitavad kõik märgid Moskva seotusele mürgitamisega ning Vene valitsus on keeldunud selgitamast, kuidas sai võimalikuks Nõukogude Liidus sõjalisel otstarbel välja töötatud närvimürgi Novitšok kasutamine Suurbritannias. Londoni sõnul oli Venemaal rünnaku sooritamiseks võime, motiiv ja tahe.

Suurbritannia saatis rünnaku järel riigist välja 23 Vene diplomaati ja nende pereliiget - ühtekokku umbes 80 inimest - ja katkestas Moskvaga kõrgetasemelised kontaktid. Moskva on teatanud, et vastab nn peegelmeetmega ja saadab riigist välja 23 Briti diplomaati ning peatab lisaks Briti Nõukogu tegevuse riigis.

26 riiki on sel nädalal solidaarsusavaldusena Suurbritanniale teatanud ühtekokku 151 Vene diplomaadi väljasaatmisest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles