Politico: juustusortide rohkus tähendab ebastabiilset riiki (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Carrie Antlfinger/AP/Scanpix

Endine Prantsusmaa president Charles de Gaulle küsis: «Kuidas on võimalik valitseda riiki, kus on 246 erinevat juustusorti?» Paistab, et endisel presidendil oli õigus, sest juustusortide rohkusega hiilgav Prantsusmaa on poliitilise stabiilsuse osas märksa kehvemas seisus.

Väljaanne Politico testis väidet, mille kohaselt on juustusortidel seos poliitilise stabiilsusega. Leiti, et tõepoolest võib näha seost Maailmapanga poolt mõõdetud poliitilise stabiilsuse ja juustusortide arvu vahel.

Maailmapanga indeks mõõdab tõenäosust valitsuse kukutamiseks ebaseaduslike ja põhiseadust eiravate meetoditega, mille hulka kuulub ka poliitiliselt motiveeritud vägivald või terrorism. Just terrorismis peitub Prantsusmaa halva tulemuse taust, sest viimased andmed pärinesid 2016. aastast. Mäletatavasti toimusid 2015. aasta novembris Pariisi terrorirünnakud ja 2016. aastal Nice'i rünnak.

De Gaulle väitis omal ajal, et Prantsusmaal on 246 juustusorti. Euroopa Piimatoodete Assotsiatsiooni andmete kohaselt on tänapäeval Prantsusmaal hoopis 1200 erinevat sorti. Väheste juustusortidega ja keskpärase poliitilise stabiilsusega Eestit võib näha tabeli keskmike hulgas. 

Lähemalt saab tulemustega tutvuda SIIN.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles